Δήμας: Σημαντικές ευκαιρίες από τα κοιτάσματα στην Αν. Μεσόγειο

 

Οι ανακαλύψεις μεγάλων ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο δημιουργούν σημαντικές ευκαιρίες και το υψηλό επίπεδο των πολιτικών σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ και η αδελφική σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία αποτελούν ιδανικό υπόβαθρο, δήλωσε σήμερα ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας.

Σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής και ερωτηθείς αν είναι θετικός σε μια ουσιαστική συνεργασία με την Τουρκία και το Ισραήλ για τα ενεργειακά, ο κ. Δήμας ανέφερε πως ”με την Τουρκία είμαστε γείτονες και έχουμε ήδη αξιόλογη ενεργειακή συνεργασία με τους αγωγούς που συνδέουν τις δύο χώρες στη Θράκη”, προσθέτοντας ότι ”είναι προς όφελος και των δύο χωρών η συνεργασία με τους αγωγούς να συνεχισθεί, για τη μεταφορά υδρογονανθράκων από τη Ρωσία και την Κασπία προς την Ευρώπη”.

Σε σχέση με το Ισραήλ και ευρύτερα την Ανατολική Μεσόγειο, ο Ελληνας ΥΠΕΞ είπε πως οι ανακαλύψεις μεγάλων κοιτασμάτων δημιουργούν σημαντικές ευκαιρίες.

”Από πλευράς μας χρειάζεται καλός σχεδιασμός, ώστε να αξιοποιήσουμε τη θέση της χώρας μας. Το υψηλό επίπεδο των πολιτικών μας σχέσεων με το Ισραήλ και η αδελφική σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία αποτελούν ιδανικό υπόβαθρο”, τόνισε.

Ερωτηθείς για τις αποκαλύψεις του πρώην Πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ ότι Τούρκοι πράκτορες είχαν εμπλακεί στους εμπρησμούς δασών στην Ελλάδα, ο κ. Δήμας είπε πως όσο το θέμα παραμένει αδιερεύνητο δηλητηριάζει την κοινή γνώμη και τις προσπάθειες οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

”Η σημερινή τουρκική κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα στη διερεύνηση αντίστοιχων υποθέσεων. Πρέπει να κάνει το ίδιο και σε αυτή την περίπτωση”, είπε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ”και από την πλευρά μας, πρέπει να εξετάσουμε εκ νέου όλα τα σχετικά στοιχεία”.

”Εχω ήδη ζητήσει τη συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών, ώστε, έχοντας πλήρη εικόνα, να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα”, κατέληξε.