“Επιθυμεί η Ελλάδα μεταρρυθμίσεις”;

Οι παραιτήσεις των δύο Ελλήνων εισαγγελέων προκάλεσαν έντονες συζητήσεις στη Γερμανία. Υπάρχει ακόμη ετοιμότητα για να προχωρήσει η χώρα σε μεταρρυθμίσεις; “Να μπουν ευρωπαίοι υπάλληλοι στο ελληνικό υπ. Οικονομικών”.

 

Βουλευτές των χριστιανικών κομμάτων αντιδρούν με απορία στο νέο επεισόδιο της ελληνικής «δημοσιονομικής τραγωδίας», όπως την αποκαλεί χαρακτηριστικά η εφημερίδα Handeslblatt. Αμφισβητούν έντονα τη διάθεση για μεταρρυθμίσεις και την τιθάσευση του χρέους στο ορατό μέλλον.

Ο Μαξ Γιόζεφ Στράους:

Ο Μαξ Γιόζεφ Στράους: “Να δράσει η Ε.Ε.” Ο Μαξ Γιόζεφ Στράους, νομικός και γιος του επί πολλά χρόνια πρωθυπουργού της Βαυαρίας, Φραντς Γιόζεφ Στράους, ζήτησε με ανάρτηση στο facebook την σκληρή παρέμβαση της Ε.Ε. «Η ΕΕ θα πρέπει να τοποθετήσει προσωπικό στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, για να παρέμβει. Οι Έλληνες δεν θα το κάνουν ποτέ από μόνοι τους. Κανένας υπάλληλος δεν παραιτείται με τη θέλησή του και δεν εγκαταλείπει προνόμια», τόνισε.

«Δεν ταιριάζει με την λαϊκή κυριαρχία»

Το αίτημα Στράους προκάλεσε σκεπτικισμό στις τάξεις των χριστιανικών κομμάτων. Ο Κλάους Πέτερ Βίλς, βουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος είπε στην διαδικτυακή έκδοση της Handelsblatt: «Πρόκειται για αναπόφευκτη επίπτωση των αποτυχημένων μηχανισμών στήριξης το γεγονός ότι ακούγονται όλο και πιο δυνατά φωνές για άσκηση ενός είδους πολιτικής προστατευτισμού. Για να δικαιολογήσουμε στο γερμανό φορολογούμενο τα όλο και διογκούμενα ποσά στήριξης, ζωγραφίζουμε την επαπειλούμενη κατάρρευση του κόσμου μέσω της πτώχευσης της Ελλάδας ή την εικόνα ενός πατέρα που βοηθά τον κανακάρη του να βγάλει το φίδι από την τρύπα, αλλά παρακολουθεί με πολύ προσοχή τις πράξεις του και σε κάθε παρεκτροπή του παρεμβαίνει. Όλο αυτό δεν ταιριάζει με την παραδοσιακή ιδέα που έχουμε για την λαϊκή κυριαρχία».  Ο γερμανός βουλευτής χαρακτηρίζει μεν αξιέπαινες τις προσπάθειες της ομάδας Task Force υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ, θεωρεί όμως ότι «εκλαμβάνονται ως ξενόφερτες και προκαλούν αντιευρωπαϊκά ανακλαστικά»

«Αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος»

“Δεν ανήκει στήν παραδοσιακή ιδέα για την λαική κυριαρχία” Ο Κλάους Πέτερ ΒιλςΟ Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής δεν πιστεύει ωστόσο ότι η Ελλάδα θα χειραγωγήσει στο ορατό μέλλον τη δημοσιονομική της κρίση. «Είναι  καθαρή αυταπάτη να πιστέψουμε ότι παραδόσεις και συνήθειες εκατοντάδων χρόνων μπορούν να αλλάξουν σε μήνες ή ακόμη σε χρόνια», δήλωσε.
Από την πλευρά του ο Χανς Μίχελμπαχ, επικεφαλής των χριστιανικών κομμάτων στην επιτροπή  δημοσιονομικών της Βουλής χαρακτήρισε ανεπαρκή τα βήματα προόδου της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. “Η Αθήνα δεν μπορεί να περιμένει χρηματοδότηση διαρκώς από άλλες χώρες Ε.Ε. την ώρα που κάθεται σχεδόν με σταυρωμένα τα χέρια. Αλληλεγγύη των εταίρων υπάρχει, αλλά η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος. Η Ελλάδα θα πρέπει να προσέξει να μην χάσουν οι εταίροι της την υπομονή τους». Εκείνο που επικρίνει ιδιαίτερα είναι ο αργός ρυθμός των ιδιωτικοποιήσεων και της πάταξης της φοροδιαφυγής. «Στις ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει να αναλάβει τα ηνία η Ε.Ε. εφόσον η ελληνική διοίκηση είναι αναποτελεσματική και να δημιουργηθεί ένας ανεξάρτητος ευρωπαϊκός φορέας, όπως ήταν η Treuhand για την π. Α. Γερμανία, που θα διαχειριστεί ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων και οργανισμών.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/Handelsblatt
Υπεύθ. Σύνταξης Σπύρος Μοσκόβου