Η αλυσίδα εξεγέρσεων και επαναστάσεων που έχει κωδικοποιηθεί ως “Αραβική Άνοιξη” άρχισε στην Τυνησία πριν από περίπου ένα χρόνο για να εξαπλωθεί σε πολλές άλλες αραβικές χώρες. Οι αλλαγές που έφερε η Άνοιξη και τα διλλήματα που γέννησε δείχνουν και κάτι άλλο: η δημοκρατία είναι μια διαρκής μάχη σ’ έναν κόσμο στον οποίο τίποτα δεν είναι δεδομένο.
Το ΕΚ τίμησε φέτος του Άραβες επαναστάτες απονέμοντας το βραβείο Ζαχάρωφ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε πέντε από αυτούς, που επελέγησαν ως συμβολικοί εκπρόσωποι ενός τεράστιου κινήματος που ίσως βρίσκεται ακόμα στην αρχή του.
Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ως μηχανή δημοκρατίας
Το Facebook, το Twitter, το YouΤube έπαιξαν το δικό τους, συχνά καταλυτικό ρόλο στην εξάπλωση των επαναστάσεων και σε πολλές περιπτώσεις ήταν ο μοναδικός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ εκείνων που από υπήκοοι θέλησαν να γίνουν πολίτες, στις χώρες της Άνοιξης και όχι μόνο σε αυτές.
“Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ήταν το εναλλακτικό μας Μέσο Ενημέρωσης. Ήταν το εργαλείο με το οποίο μεταφέραμε το μήνυμα, με το οποίο δείξαμε σε όλους το πραγματικό πρόσωπο του καθεστώτος. Ήταν το μέσο με το οποίο καλέσαμε τον κόσμο στις διαδηλώσεις και τον πείσαμε να μας ακολουθήσει. Ήταν, απλά, το κλειδί για τη μαζική κινητοποίησή του”, μας είπε μια από τις πρωταγωνίστριες και κάτοχος πλέον του Βραβείου Ζαχάρωφ 2011, η Αιγύπτια Asmaa Mahfouz, που μετέτρεψε το YouΤube, το Twitter και το Facebook σε εργαλεία ανατροπής του καθεστώτος Μουμπάρακ.
Βραβείο Ζαχάρωφ 2011
“Με την επανάσταση στην Τυνησία γίναμε μάρτυρες της ανατροπής ενός δικτάτορα και της διεξαγωγής γνήσιων εκλογών” θύμισε απονέμοντας το βραβείο, ο πρόεδρος του ΕΚ, Jerzy Buzek: “στη Συρία, στους διαδηλωτές απαντούν τώρα με τανκς και σφαίρες, με φυλακές και βασανιστήρια και οι νεκροί λέγεται πως ξεπερνούν ήδη τους 5 χιλιάδες, 300 από αυτούς παιδιά”. “Είναι ιστορικά γεγονότα που μας θυμίζουν και κάτι άλλο: τις ευθύνες μας, την ανάγκη να στηρίξουμε μια νέα, δυναμική, πολιτικοποιημένη κοινωνία”.