Ταχύ βάδισμα; Πολλά χρόνια ζωής!

Στο περπάτημα δεν σας πιάνει κανείς. Η ταχύτητά σας αποτελεί αντικείμενο συζήτησης. Δείτε, γιατί η ευεργετική αυτή συνήθεια θα σας χαρίσει πολλά χρόνια ζωής.

Αν το παρατσούκλι σας είναι «γοργοπόδαρος», τότε έχετε κάθε λόγο να πιστεύετε πως θα ζήσετε μέχρι τα βαθιά σας γεράματα.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης (JAMA), η ταχύτητα βαδίσματος φαίνεται να συνδέεται με τη μακροζωία στους ανθρώπους άνω των 65 ετών.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές, ο αριθμός των ετών που οι άνθρωποι θα ζήσουν παραπάνω αυξάνεται ανάλογα με την ταχύτητα του βαδίσματός τους!

Οι επιστήμονες υπολόγισαν, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η μακροζωία που κανονικά αναμένεται σε μια δεδομένη ηλικία αρχίζει να αυξάνεται και για τα δύο φύλα από την ταχύτητα του ενός μέτρου ανά δευτερόλεπτο. Η μέση ταχύτητα των συμμετεχόντων ήταν 0,92 μέτρο ανά δευτερόλεπτο.

Η έρευνα αυτή επικεντρώθηκε σε στοιχεία που συλλέχθηκαν από το 1985 και έως το 2000 από 34.485 άτομα–80% λευκοί, το 59,6% των οποίων ήταν γυναίκες, με μέση ηλικία τα 73,5 χρόνια.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η ταχύτητα του βαδίσματος σχετιζόταν με τις διαφορές στην πιθανότητα επιβίωσης για τους συμμετέχοντες όλων των ηλικιών και των δύο φύλων.

Ωστόσο, ειδικά μετά από τα 75 χρόνια, η παράμετρος αυτή επιτρέπει την καλύτερη πρόβλεψη της μακροζωίας σε δέκα χρόνια, με μια διακύμανση από 19 έως 87% για τους άνδρες και από 35 και έως 91% για τις γυναίκες.

Μην χάνετε λοιπόν ευκαιρία για περπάτημα και μάλιστα ταχύ. Ξεκινήστε σταδιακά μικρούς περιπάτους, αν δεν έχετε ήδη συνηθίσει να περπατάτε πολύ και αυξήστε σταδιακά τόσο τις αποστάσεις που διανύετε καθημερινά όσο και τον ρυθμό. Και να είστε σίγουροι, πως ο οργανισμός σας, θα σας ευγνωμονεί.