
Υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης της Κροατίας
από τον κ. Ivo Josipović, Πρόεδρο της Κροατίας,
και την κα Jadranka Kosor, Πρωθυπουργό της Κροατίας,
στις Βρυξέλλες © Ευρωπαϊκή Ένωση, 2011
Με την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης, στις 9 Δεκεμβρίου, οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ και της Κροατίας σηματοδότησαν την έναρξη της διαδικασίας με την οποία αυτή η χώρα των Δυτικών Βαλκανίων θα γίνει το 28ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τελετή έλαβε χώρα στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Είναι μέρα χαράς για την Κροατία και για ολόκληρη την ΕΕ», είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy, κατά την τελετή υπογραφής. « Κάθε φορά που ένα νέο μέλος έρχεται να προστεθεί στην Ένωσή μας, επιβεβαιώνονται οι θεμελιώδεις αξίες μας και η βούλησή μας να συνεχίσουμε το ταξίδι μας μαζί. Σε στιγμές κρίσης, όπως είναι αυτή που διερχόμαστε, είναι καλό να θυμόμαστε τι έχουμε πετύχει μαζί. Για τα πάνω από 500 εκατομμύρια πολίτες μας η Ευρώπη σήμερα είναι, με διαφορά, η ευημερέστερη, κοινωνικότερη, ασφαλέστερη και πιο ελεύθερη ήπειρος της γης. Λειτουργήσαμε σαν ισχυρός μαγνήτης για την ειρηνική αλλαγή και τον εκσυγχρονισμό στις γειτονικές μας περιοχές. Το παράδειγμα των Δυτικών Βαλκανίων δείχνει με ποιον τρόπο η ευρωπαϊκή προοπτική συνετέλεσε σε περισσότερη σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία σε μια περιοχή την οποία πριν από ούτε καν 15 χρόνια σπάρασσε ο πόλεμος».
Ο Πρόεδρος Van Rompuy ευχαρίστησε την πολωνική Προεδρία του Συμβουλίου, τις προηγούμενες Προεδρίες, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη Γραμματεία του Συμβουλίου για τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισαν στην πραγματοποίηση της υπογραφή της συνθήκης.
Ο Πρόεδρος της Κροατίας Ivo Josipović, δήλωσε: «Αυτή την εορταστική στιγμή, έχω επίγνωση του μεγέθους των προκλήσεων που όλοι αντιμετωπίζουμε σήμερα στην Ευρώπη και στην Κροατία. Η Κροατία είναι υπερήφανη που μπορεί να συμβάλει στην εξεύρεση απαντήσεων στις προκλήσεις αυτές με τις δικές τις δυνάμεις. Για ένα πράγμα είμαι πάντως βέβαιος. Οι απαντήσεις αυτές είναι : περισσότερη ενότητα και περισσότερη, όχι λιγότερη, Ευρώπη. Αυτό αληθεύει για την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως και για την Κροατία. Η Κροατία επίσης χρειάζεται περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη. Σήμερα αρχίζει αυτή η διαδικασία αμοιβαίου εμπλουτισμού».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια πλήρης οικονομική και πολιτική οντότητα στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, και αυτό την καθιστά μοναδική εγγυήτρια της ασφάλειας και της ευημερίας σε ολόκληρη την Ευρώπη», είπε η Πρωθυπουργός της Κροατίας Jadranka Kosor. «Έχουμε βεβαίως γνώση των παρόντων προβλημάτων της ΕΕ. Εν τούτοις, παραμένουμε πεπεισμένοι ότι τα προβλήματα αυτά μπορούν να υπερνικηθούν μόνο με κοινή προσπάθεια και σε πνεύμα αλληλεγγύης».
Η Κροατία θα καταστεί πλήρες μέλος της Ένωσης την 1η Ιουλίου 2013, όταν όλα τα 27 σημερινά κράτη μέλη της ΕΕ και η Κροατία θα έχουν επικυρώσει τη συνθήκη προσχώρησης. Στις αρχές του 2012 θα διεξαχθεί στη χώρα δημοψήφισμα για την προσχώρησή της. Κατά την περίοδο των επικυρώσεων, θα συνεχισθεί η πρόοδος της Κροατίας όσον αφορά την εφαρμογή της συνθήκης, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθεί τα επιτεύγματα.
Μέχρι την προσχώρησή της, η Κροατία θα έχει καθεστώς παρατηρητή, χωρίς δικαίωμα παρέμβασης, στις περισσότερες ομάδες εργασίας και στις συνόδους του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και σε επιτροπές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό θα δώσει στους κροάτες αντιπροσώπους τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με τις μεθόδους εργασίας των θεσμικών οργάνων της ΕΕ ώστε να μπορέσουν βαθμιαία να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψεως αποφάσεων.
Μετά την προσχώρησή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κροατία θα διαθέτει στο Συμβούλιο 7 ψήφους επί συνόλου 352. Για τη θέσπιση νομοθεσίας με ειδική πλειοψηφία θα απαιτούνται τουλάχιστον 260 ψήφοι. Η κροατική γλώσσα θα αναγνωρισθεί ως επίσημη γλώσσα της ΕΕ, και όλες οι πράξεις της ΕΕ θα συντάσσονται επίσης στην κροατική.