Σε καθεστώς επιτήρησης όλη η Ευρώπη!

Η Standard & Poor’s απειλεί με υποβάθμιση ακόμα και τις χώρες με μεγαλύτερη αξιολόγηση, όπως η Γερμανία

 

 

Μια απίστευτη απόφαση πήρε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, ο οποίος μετά το κλείσιμο των αγορών στη Γουόλ Στριτ, έθεσε σε καθεστώς επιτήρησης για πιθανή υποβάθμιση (creditwatch negative) ουσιαστικά όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης -συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας και ολόκληρου του πυρήνα με άριστη αξιολόγηση ΑΑΑ-.

Ο οίκος ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας πως θέτει 15 μέλη της Ευρωζώνης σε επιτήρηση για πιθανή υποβάθμιση. H Κύπρος, που δεν περιλαμβάνεται στη λίστα, βρισκόταν ήδη σε creditwatch negative. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε creditwatch, αλλά στη βαθμίδα CC/Negative.

Με υποβάθμιση κατά μία μονάδα απειλούνται η Γερμανία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο. Οι υπόλοιπες χώρες -στις οποίες βρίσκεται και η Γαλλία- απειλούνται με υποβάθμιση κατά δύο μονάδες.

«Η σημερινή εξέλιξη πηγάζει από την πεποίθησή μας ότι οι συστημικές πιέσεις στην Ευρωζώνη έχουν ενισχυθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε βαθμό που δημιουργούν πτωτική πίεση στην πιστοληπτική θέση της Ευρωζώνης ως σύνολο» αναφέρει ο οίκος.

Το creditwatch negative σημαίνει πως υπάρχουν μία στις δύο πιθανότητες να υποβαθμιστούν τα συγκεκριμένα κράτη τις επόμενες 90 ημέρες. Ο οίκος αναφέρει ότι θα εξετάσει τις αξιολογήσεις τους αμέσως μετά την Σύνοδο Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου και θα κινηθεί αναλόγως.

Ειδικότερα, η «λίστα των 15» έχει ως εξής:

Αυστρία AAA/Watch Neg/A-1+

Βέλγιο AA/Watch Neg/A-1+

Φινλανδία AAA/Watch Neg/A-1+

Γαλλία AAA/Watch Neg/A-1+

Γερμανία AAA/Watch Neg/A-1+

Λουξεμβούργο AAA/Watch Neg/A-1+

Ολλανδία AAA/Watch Neg/A-1+

Εσθονία AA-/Watch Neg/A-1+

Ιρλανδία BBB+/Watch Neg/A-2

Ιταλία A/Watch Neg/A-1

Μάλτα A/Watch Neg/A-1

Πορτογαλία BBB-/Watch Neg/A-3

Σλοβακία A+/Watch Neg/A-1

Σλοβενία AA-/Watch Neg/A-1+

Ισπανία AA-/Watch Neg/A-1+

Η πιθανότητα υποβάθμισης της Γαλλίας αποτελεί ενδεχόμενο που έχει συζητηθεί, αλλά το να αμφισβητηθεί η άριστη πιστοληπτική ικανότητα της Γερμανίας θα προξενούσε έκπληξη και, ενδεχομένως, νέα «καταιγίδα» στις ήδη ταραγμένες αγορές.