Εκτυπωτής ‘τυπώνει’ υλικό οστών!

Εκτυπωτής 'τυπώνει' υλικό οστών!

 

Μοιάζει εξωτερικά με κόκαλο, έχει υφή κόκαλου, σε μεγάλο βαθμό συμπεριφέρεται σαν οστό, αλλά βγήκε από έναν εκτυπωτή ψεκασμού (inkjet)! Ερευνητές του πολιτειακού πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ, χρησιμοποίησαν ένα τρισδιάστατο εκτυπωτή για να δημιουργήσουν ένα υλικό σαν οστό, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως από τους ορθοπεδικούς για την αντιμετώπιση καταγμάτων, από τους οδοντίατρους, αλλά και άλλους γιατρούς (π.χ. για την θεραπεία της οστεοπόρωσης).

Το εκτυπωμένο καινοτομικό υλικό συνδυάζεται με φυσιολογικό οστό, αποτελώντας τη “σκαλωσιά”, πάνω στην οποία μπορεί κατόπιν να αναγεννηθεί πλήρως ένα κατεστραμμένο οστό. Στη συνέχεια, το εκτυπωμένο υλικό, αφού έχει επιτελέσει την υποστηρικτική λειτουργία του, βιοδιασπάται στον οργανισμό, χωρίς να προκαλεί παρενέργειες.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι σε δέκα έως 20 χρόνια οι γιατροί και οι χειρούργοι θα χρησιμοποιούν τακτικά αυτές τις εκτυπωμένες οστικές “σκαλωσιές” για να αποκαθιστούν σοβαρά κατάγματα, όπως π.χ. της σπονδυλικής στήλης ή του σαγονιού.