Κόμμα αποστράτων στις επόμενες εκλογές

Κόμμα αποστράτων στις επόμενες εκλογές

 

Το κόμμα «Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας» ίδρυσαν αξιωματικοί του στρατού, απόφοιτοι της Σχολής Ευελπίδων της τάξης του 1981, στα πρότυπα του Στρατιωτικού Σύνδεσμου του 1909, και θα κατέβουν στις επόμενες εκλογές.

Η ίδρυσή του έγινε τη Δευτέρα, ημέρα γιορτής των Ενόπλων Δυνάμεων, με τη διοικούσα επιτροπή να παρουσιάζει το νέο πολιτικό κόμμα και τους προγραμματικούς στόχους για τις εκλογές του Φεβρουαρίου.

Την Τρίτη θα υποβληθούν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τα απαραίτητα έγγραφα για τη νομική υπόσταση του κόμματος.
Έμβλημα του κόμματος είναι τρεις παράλληλες γραμμές, χρώματος γαιώδους, βαθέος κυανού και γαλάζιου, που συμβολίζουν τη γη, τον αέρα και τη θάλασσα, στοιχεία εθνικής κυριαρχίας που, όπως σημειώνουν, διακυβεύονται σήμερα από ενέργειες και παραλείψεις του πολιτικού κατεστημένου.

Ο «Σύνδεσμος» παραπέμπει στην πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος την 15η Αυγούστου του 1909 στο Γουδή, όπου σε παρόμοιες για τη χώρα συνθήκες παρενέβη στα πολιτικά δρώμενα και επέβαλλε τον Ελευθέριο Βενιζέλο σαν ηγέτη της Ελλάδας.

Στόχος της πολιτικής αυτής κίνησης είναι να αναδειχθεί ένας νέος ηγέτης που θα βοηθήσει τη χώρα να υπερβεί τα πολλαπλά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει.

Η κεντρική πολιτική θέση του νέου κόμματος, που παρουσιάστηκε επίσημα σε ξενοδοχείο του κέντρου της Αθήνας, έχει ως εξής:

– Επανέλεγχος του δημοσίου χρέους της χώρας για καθορισμό του επαχθούς χρέους για τη διαγραφή του.

– Εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων που προσφέρει το γεγονός ότι το 90% του εξωτερικού χρέους υπόκειται στο ελληνικό δίκαιο.

– Διεκδίκηση της εξόφλησης του αναγκαστικού κατοχικού δανείου από την Γερμανία.

– Αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα με στόχο την βελτίωση της απόδοσής του και όχι απλά την οριζόντια μείωση του προσωπικού.

– Νέα οργάνωση με την λογική του ελάχιστου απαραιτήτου και ορθά κατανεμημένου προσωπικού.

– Ενιαίο μισθολόγιο για τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας με μηχανοργάνωση του δημοσίου και αξιοποίηση τουδιαδικτύου, κατάργηση όλων των μη παραγωγικών οργανισμών και συγχώνευση συναφών υπηρεσιών, συνεχής αξιολόγηση των κρατικών υπάλληλων.

– Δραστική μείωση του κόστους διοίκησης (περιορισμός των μελών των διοικητικών συμβουλίων, του αριθμού των ειδικών συμβούλων, των ενοικίων κλπ.).

– Κατάργηση όλων των καταχρηστικών συντεχνιακών προνομίων.

– Κατάρτιση των προϋπολογισμών λειτουργικών εξόδων από μηδενική βάση.

– Καθιέρωση της ποινικής ευθύνης των διοικήσεων.

Το κόμμα έχει δωδεκαμελή διοικούσα επιτροπή με πρόεδρο τον απόστρατο αξιωματικό Νίκο Αλικάκο.

Στην εκδήλωση παρουσίασης του κόμματος παρεβρέθηκε και ο πρώην βουλευτής Λευτέρης Βερυβάκης, ο οποίος όμως αποδοκιμάστηκε έντονα όταν πήγε για να απευθύνει χαιρετισμό. Τελικά δεν τα κατάφερε και αποχώρησε κάτω από έντονες διαμαρτυρίες για την παρουσία του.