Τηλεχειριζόμενη ιπτάμενη υπερηχητική βόμβα

Δυνατότητα να πλήττονται στόχοι οπουδήποτε στον κόσμο…

Πρώτη δοκιμαστική πτήση από τον στρατό των ΗΠΑ

Τηλεχειριζόμενη ιπτάμενη υπερηχητική βόμβα
«Advanced Hypersonic Weapon» είναι η τηλεχειριζόμενη ιπτάμενη υπερηχητική βόμβα που δοκίμασαν με επιτυχία οι ΗΠΑ.

 

 

Την πρώτη δοκιμαστική πτήση μιας τηλεχειριζόμενης ιπτάμενης υπερηχητικής βόμβας, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες να πλήττουν στόχους μέσα σε μια ώρα, σε οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο, διενήργησε, με επιτυχία, ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, η ιπτάμενη βόμβα που εκτοξεύτηκε με ένα πύραυλο από τη Χαβάη, «πέταξε» στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας πάνω από τον Ειρηνικό «με υπερηχητική ταχύτητα», προτού φθάσει στην ατόλη Κουαζαλέϊν, στις Νήσους Μάρσαλ.

Η επιστημονική κοινότητα θεωρεί μια ταχύτητα ως υπερηχητική όταν είναι μεγαλύτερη από Mach 5 (πέντε φορές η ταχύτητα του ήχου, πάνω από 6.000 χιλιόμετρα την ώρα).

Η ατόλη Κουαζαλέϊν βρίσκεται περίπου 4.000 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Χαβάης. Το Πεντάγωνο δεν διευκρίνισε με ποια ταχύτητα κινείτο η ιπτάμενη βολίδα, η οποία είναι εύκολη στον χειρισμό, σε αντίθεση με τους πυραύλους.

Στόχος αυτής της πρώτης δοκιμής ήταν η συγκέντρωση στοιχείων για τις υπερηχητικές πτήσεις, κυρίως σε θέματα «πλοήγησης, καθοδήγησης, ελέγχου και θερμικής προστασίας», όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος του Πενταγώνου, η αντισυνταγματάρχης Μελίντα Μόργκαν.

Το σχέδιο, που ονομάζεται Προηγμένο Υπερηχητικό Όπλο (AHW «Advanced Hypersonic Weapon») είναι ένα στοιχείο του προγράμματος που ονομάζεται «ταχύ παγκόσμιο πλήγμα» και έχει ως στόχο να παρέχει στο στρατό των ΗΠΑ τα μέσα για να πλήξει στόχους στην άλλη πλευρά του κόσμου, με συμβατικά όπλα, μέσα σε μία ώρα.