Μέρκελ:Η πιο δύσκολη ώρα της Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

 

Κομβικό το χρονικό σημείο για την Ευρώπη σύμφωνα με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, η οποία στο συνέδριο του συντηρητικού κόμματός της ότι η Ευρώπη διέρχεται «ίσως» με την κρίση του χρέους «την πιο δύσκολη ώρα της μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

 

«Η Ευρώπη ζει μία από τις πιο δύσκολες ώρες της, ίσως ακόμη και την πιο δύσκολη ώρα της μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», υπογράμμισε η Μέρκελ στη διάρκεια του συνεδρίου της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης (CDU) που διεξάγεται στη Λειψία, στην πρώην ΓΛΔ.

 

«Κάθε γενιά έχει την πολιτική πρόκλησή της», δήλωσε η καγκελάριος, η οποία ηγείται της Γερμανίας από το 2005. Η σημερινή γενιά βρίσκεται αντιμέτωπη με «μια ιστορική δοκιμασία» και το θέμα είναι «να δείξει ότι η Ευρώπη μπορεί να φτάσει σε ένα ορόσημο» με αυτή τη χρηματοπιστωτική κρίση, συνέχισε στην ομιλία της, μεγάλο μέρος της οποίας ήταν αφιερωμένο στην Ευρώπη.

 

Ρόλος κλειδί


Ενώπιον χιλίων συνέδρων της CDU που συνεδριάζουν μέχρι αύριο Τρίτη, η Μέρκελ, η οποία διαδραματίζει ρόλο κλειδί στη διαχείριση της κρίσης στη ζώνη του ευρώ, επέμεινε στο γεγονός ότι «ήρθε η ώρα για ένα άνοιγμα προς μια νέα Ευρώπη» διότι «αν το ευρώ αποτύχει, αποτυγχάνει η Ευρώπη».

 

«Το ευρώ είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα νόμισμα, είναι το σύμβολο μισού αιώνα ειρήνης, ελευθερίας και κοινωνικής ευημερίας», υπογράμμισε η Μέρκελ, η οποία ηγείται εδώ και ένδεκα χρόνια της CDU.

 

Το διήμερο συνέδριο επρόκειτο να επικεντρωθεί στην εκπαιδευτική πολιτική, όμως κυριάρχησε εξαρχής το θέμα της κρίσης του χρέους στην ευρωζώνη.

 

Η ευθύνη της Γερμανίας

 

Η Μέρκελ υπογράμμισε πως η Γερμανία έχει ευθύνη έναντι των εταίρων της και πως είναι και η ίδια ευάλωτη αν άλλες χώρες της ευρωζώνης παρασυρθούν στην κρίση καθώς, όπως υπενθύμισε στο κόμμα, το 60% των γερμανικών εξαγωγών γίνονται προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

«Τα ιρλανδικά προβλήματα είναι σλοβακικά προβλήματα, τα ελληνικά προβλήματα είναι ολλανδικά προβλήματα και τα ισπανικά προβλήματα είναι δικό μας πρόβλημα», δήλωσε η Μέρκελ. «Η ευθύνη μας δεν τελειώνει στα σύνορά μας».