Οι οροι ” κλειδωματος ” για τον Λουκα Παπαδημο

Τρεις βασικές παραμέτρους θέτει ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ προκειμένου να δεχθεί τη πρωθυπουργία της νέας κυβέρνησης
Οι όροι του Λουκά Παπαδήμου αποτελούν τον νέο σκόπελο που πρέπει να ξεπεραστεί προκειμένου να ευοδωθεί η όλη προσπάθεια συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας που κρατάει πλέον τέσσερις μέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ ζητά τρία πράγματα προκειμένου να αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας στην κυοφορούμενη συγκυβέρνηση:

– Να υπάρξει υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης από τους αρχηγούς και των δύο μεγάλων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ)

– Να υπάρξει συμμετοχή περισσότερων πολιτικών στελεχών από την πλευρά της ΝΔ

– Μεγαλύτερη ευελιξία στο θέμα του χρόνου διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, ώστε να μην λειτουργήσει ως «ασφυκτική θηλιά» στον λαιμό του η 19η Φεβρουαρίου και να έχει τη δυνατότητα παράτασης του κυβερνητικού βίου για ένα διάστημα εωσότου ολοκληρώσει το έργο του.

Στο μεταξύ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον πρωθυπουργό, ο κ. Παπαδήμος φέρεται να ξεκαθάρισε πως δεν θέτει θέμα παραμονής ή αλλαγής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, πράγμα που «απελευθερώνει» τον Γιώργο Παπανδρέου από οποιαδήποτε σκέψη για «αναγκαστική» απομάκρυνση του Ευάγγελου Βενιζέλου από την πλατεία Συντάγματος.

Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, φέρεται να έχει καταστήσει σαφές στους συνομιλητές του ότι οι «όροι» του κ. Παπαδήμου δεν αποτελούν εμπόδιο για τον ίδιο, καθώς τους αποδέχεται, συνεχίζοντας να επιθυμεί για επικεφαλής της νέας κυβέρνησης τον κορυφαίο τραπεζίτη. Αυτή ήταν και η πρότασή του προς τον Αντώνη Σαμαρά που μένει τώρα να απαντήσει αν διαφωνεί, όπως φέρεται -κατά το Μέγαρο Μαξίμου- να είχε κάνει στο παρελθόν, σε αντίστοιχη πρόταση του πρωθυπουργού. Ως αργά χθες το βράδυ, πάντως, οπότε επιβεβαιωνόταν η επικοινωνία και του κ. Σαμαρά τόσο με τον πρωθυπουργό, όσο και με τον κ.Παπαδήμο, δεν είχε αποκαλυφθεί το περιεχόμενο των επαφών αυτών, με την αγωνία να παρατείνεται μέχρι σήμερα το πρωί και τη νέα σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, στις δέκα. Σε αυτό θα συμμετέχει και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, που φέρεται και εκείνος να επιθυμεί τη λύση Παπαδήμου.

Και ενώ η ανάληψη των καθηκόντων «μεταβατικού» πρωθυπουργού από τον κ. Παπαδήμο, εμφανίζεται περίπου ως «κλειδωμένη», ενδιαφέρον έχει η στάση που θα κρατήσει ο κ.Σαμαράς σήμερα, ιδιαιτέρως ως προς την αποδοχή του πρώτου όρου και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, πράγμα που σημαίνει την προσωπική του δέσμευση για σειρά σκληρών μέτρων. Και ενώ χθες φέρεται να δήλωσε ακόμη και ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι δεν έχει πρόβλημα ως προς το πρόσωπο, όλο το τελευταίο διάστημα ανθίσταται σθεναρά στην προοπτική να αναλάβει ο ίδιος μέρος της ευθύνης για τη λήψη των επώδυνων μέτρων.

πηγη: real.gr