«Κοστούμι» Ελλάδας προβάρει η Ιταλία

Στη δίνη της κρίσης χρέους βυθίζεται η Ιταλία, με τα spreads να σκαρφαλώνουν κοντά στο 534. Ρεκόρ σημείωσαν και τα ασφάλιστρα κινδύνου, καθώς ανήλθαν στις 536 μονάδες. Τη λύση Μόντι αρχίζει να βλέπει ευνοϊκά ο Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η δημόσια ραδιοφωνία της Ιταλίας RAI, ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι μπορεί να επισημοποιήσει τις επόμενες ώρες μια αλλαγή στάσης του ως προς την υποψηφιότητα του Μάριο Μόντι για την πρωθυπουργία σε ευρείας συμμετοχής κυβέρνηση.
Όπως αναφέρουν οι παρατηρητές, ο Μπερλουσκόνι φοβάται ότι η χώρα του μπορεί να μην αντέξει τις συνεχείς πιέσεις των αγορών και στις επαφές του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο φέρεται να έχει θέσει και το θέμα “αξιοπρεπούς αποχώρησής” του από το πολιτικό σκηνικό.

Ο ελάσσων εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό του ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το κόμμα της Λέγκας του Βορρά, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε κίνηση για να αντικατασταθεί ο Μπερλουσκόνι από τον πρώην επίτροπο της ΕΕ Μάριο Μόντι.

«Αν ο ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο δώσει εντολή στον Μόντι να σχηματίσει κυβέρνηση. . . η Λέγκα του Βορρά θα μετακινηθεί στην αντιπολίτευση», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, ο οποίος εκπροσωπεί τη Λέγκα του Βορρά.

Νέα, έκτακτη δέσμη μέτρων με περικοπές και μειώσεις δημοσίων δαπανών ζητά ο επίτροπος Όλι Ρεν, αναφέροντας πως οι εξελίξεις στις αγορές έχουν ακυρώσει τις μέχρι στιγμής παρεμβάσεις της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι. Για φαινόμενο ντόμινο ανάλογο με αυτό της Lehman Brothers κάνει λόγο ο επικεφαλής αναλυτής της Moody’s, προειδοποιώντας ότι «η οικονομία των ΗΠΑ θα μπορούσε να πληγεί όπως είχε γίνει με τη Lehman Brothers εάν η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη αγγίζει και τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες».