Το CERN θα επαναλάβει το πείραμα με τα νετρίνο

 

 


Το CERN θα επαναλάβει το πείραμα με τα νετρίνο 

Οι επιστήμονες, οι οποίοι τον περασμένο μήνα ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν υποατομικά σωματίδια (νετρίνο) που φαίνεται να κινούνται στο σύμπαν με μεγαλύτερες ταχύτητες από το φως, θα επαναλάβουν το πείραμά τους.

Οπως μεταδίδει το BBC στην ιστοσελίδα του, το πείραμα θα διεξαχθεί με διαφορετικό τρόπο αυτή τη φορά προκειμένου να εξαχθούν πιο ακριβή συμπεράσματα προτού οι επιστήμονες προβούν στη δημοσίευση του αποτελέσματος.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πειράματος το Σεπτέμβριο, από ομάδα επιστημόνων, μεταξύ των οποίων και ο Κύπριος Μάρκος Δράκου, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην επιστημονική κοινότητα, καθώς τυχόν επιβεβαίωση του πειράματος απειλεί όχι μόνον η θεωρία της σχετικότητας του Αλμπερτ Αϊνστάιν, αλλά και όλο το οικοδόμημα της σύγχρονης Φυσικής.

Ο Δρ. Σέρτζιο Μπερτολούτσι, διευθυντής στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN), που βρίσκεται στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας, δήλωσε στο BBC ότι είναι «ζωτικής σημασίας» η επιβεβαίωση του πειράματος δεδομένων των συνεπειών που θα έχει το αποτέλεσμά του.

Στόχος του νέου πειράματος είναι η επανάληψη των μετρήσεων στις οποίες κατέληξε η ομάδα το Σεπτέμβρη και οι οποίες έδειξαν ότι τα νετρίνο κινούνται με ταχύτητα 60 νανοδευτερολέπτων (περίπου 0,0025%) πιο γρήγορα από την ταχύτητα του φωτός

Το πείραμα ονομάζεται ”Οπερα” και λαμβάνει χώρα σε βάθος 1.400 μέτρα κάτω από το έδαφος, στο υπόγειο Εθνικό Εργαστήριο Γκραν Σάσο και σε συνεργασία με το Cern στα γαλλο-ελβετικά σύνορα.