Αντίο ρυτίδες με ένα χάπι

 

Χάπι που υπόσχεται δραστική μείωση των ρυτίδων θα κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα. Επιστήμονες εκφράζουν επιφυλάξεις

Τον επόμενο μήνα αναμένεται να κυκλοφορήσει το πρώτο αντιρυτιδικό χάπι που υπόσχεται να μειώνει τις ρυτίδες ενεργοποιώντας γονίδια που βελτιώνουν την υγεία του δέρματος. Το χάπι πρέπει να λαμβάνεται τρεις φορές την μέρα και περιέχει ένα μίγμα από φυτικές ουσίες.

Τον επόμενο μήνα αναμένεται να κυκλοφορήσει το πρώτο αντιρυτιδικό χάπι που υπόσχεται να μειώνει τις ρυτίδες ενεργοποιώντας γονίδια που βελτιώνουν την υγεία του δέρματος. Το χάπι πρέπει να λαμβάνεται τρεις φορές την μέρα και περιέχει ένα μίγμα από φυτικές ουσίες.

Το προϊόν έχει δημιουργηθεί από ερευνητές των εργαστηρίων της πολυεθνικής εταιρίας Unilever στη Βρετανία, με επικεφαλής τον Τζον Κέισι, και -σύμφωνα με ανεξάρτητους επιστήμονες, όπως αναφέρει το βρετανικό επιστημονικό περιοδικό “New Scientist”- τα προκαταρκτικά ευρήματα από το νέο χάπι, δείχνουν πολλά υποσχόμενα.

Αν η αποτελεσματικότητά του χαπιού επιβεβαιωθεί, τότε θα πρόκειται για την πρώτη στον κόσμο αντιρυτιδική θεραπεία που έχει αποτελέσματα ξεκινώντας αντίστροφα, δηλαδή από τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος (τη δερμίδα) και όχι από τα επιφανειακά (την επιδερμίδα). Ήδη έχουν υπάρξει αντιρυτιδικές κρέμες, οι οποίες έχουν επιβεβαιωθεί από δερματολόγους ότι μειώνουν τις ρυτίδες και οι σχετικές έρευνες έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά. Ποτέ όμως έως τώρα δεν έχει υπάρξει μια επιστημονικά βεβαιωμένη θεραπεία από το στόμα που να “δουλεύει” εκ των έσω.

Ανεξάρτητοι επιστήμονες εξέφρασαν πάντως επιφυλακτικότητα μέχρι να υπάρξει η σχετική δημοσίευση σε επιστημονικό δερματολογικό περιοδικό. Ήδη η Unilever ανέθεσε σε τέσσερις ξεχωριστές ερευνητικές ομάδες να ελέγξουν την αποτελεσματικότητα του χαπιού σε 480 γυναίκες, που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση, στη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Σύμφωνα με το New Scientist, μέσα σε 14 εβδομάδες από τη λήψη του χαπιού, οι ρυτίδες γύρω από τις άκρες των ματιών έγιναν από 10% έως 30% πιο ρηχές, ενώ όσες έπαιρναν εικονικό χάπι (“πλασέμπο”), δεν είχαν ανάλογη βελτίωση.

Βιοψίες που έγιναν στο δέρμα, έδειξαν σε ορισμένες γυναίκες που είχαν πάρει το αντιρυτιδικό χάπι να υπάρχει σημαντικά περισσότερο νέο κολλαγόνο στο βαθύτερο στρώμα του δέρματος (πρόκειται για την πρωτεΐνη που αποτελεί ζωτικό συστατικό του δέρματος). Οι ερευνητές της Unilever, σύμφωνα με τον Κέισι, σκοπεύουν πλέον να στείλουν τα ευρήματά τους σε επιστημονικά περιοδικά για έλεγχο και δημοσίευση.

Οι ρυτίδες δημιουργούνται όταν, με το πέρασμα του χρόνου και καθώς μειώνεται η παραγωγή οιστρογόνου όσο πλησιάζει η εμμηνόπαυση, τα ένζυμα που λέγονται πρωτεάσες, ενεργοποιούνται περισσότερο μειώνοντας την απορροφητικότητα του δέρματος, επειδή απομακρύνεται περισσότερο κολλαγόνο από όσο μπορεί να αναπαραχθεί. Η όλο και μεγαλύτερη έλλειψη κολλαγόνου κάνει το δέρμα να ζαρώνει και να αποκτά ρυτίδες.

Οι ερευνητές βρήκαν ορισμένες φυτικές ουσίες που μπορούν να ενεργοποιήσουν συγκεκριμένα γονίδια-κλειδιά, τα οποία εμπλέκονται στη σύνθεση του κολλαγόνου. Μεταξύ άλλων, το φυτικό μίγμα περιέχει βιταμίνες C και Ε, ισοφλαβόνες από σόγια, λυκοπένιο από ντομάτες και ωμέγα-3 πολυακόρεστα οξέα από ιχθυέλαιο.

Η Unilever προτίθεται, σε πρώτη φάση, να κυκλοφορήσει τις αντιρυτιδικές κάψουλες τον Οκτώβριο, σε 44 “σπα” στη Βρετανία, την Ισπανία και τον Καναδά. Μελέτες για τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις των χαπιών δεν έχουν γίνει ακόμα, αλλά οι ερευνητές της εταιρίας θεωρούν ότι με τρεις δόσεις την μέρα επί τρεις μήνες είναι απίθανες οι όποιες παρενέργειες.

Βρετανοί και Αμερικανοί δερματολόγοι, όπως ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ Κρίστοφερ Γκρίφιθς και ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια Ντέιβιντ Σάργουερ, εμφανίστηκαν συγκρατημένα αισιόδοξοι για το νέο χάπι, αλλά είπαν ότι δεν θα πειστούν μέχρι να δουν δημοσιευμένα όλα τα επιστημονικά δεδομένα.

Δεν λείπουν και αυτοί πάντως που επισήμαναν ότι ένα τέτοιο χάπι ενισχύει την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι οι ρυτίδες είναι κακές και θα εμποδίσει ακόμη περισσότερο τους ανθρώπους να αποδεχτούν ότι γερνάνε. “Κάποιος θα έπρεπε να βρει ένα χάπι που σταματά τους ανθρώπους να ανησυχούν για την εμφάνισή τους. Αυτό θα τους έκανε πολύ πιο ευτυχισμένους”, δήλωσε χαρακτηριστικά η Νικολά Ράμσεϊ του πανεπιστημίου West of England στο Μπρίστολ.