13.2 C
Arta
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
Αρχική EIDHSEIS ΕΠΙΣΤΗΜΗ Στη Νέα Υόρκη το 2ο Συνέδριο του Συλλόγου Ελλήνων Βιοεπιστημόνων ΗΠΑ

Στη Νέα Υόρκη το 2ο Συνέδριο του Συλλόγου Ελλήνων Βιοεπιστημόνων ΗΠΑ

Κωνσταντίνος Δροσάτος

Το 2ο Συνέδριο του θα πραγματοποιήσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, στην πόλη της Νέας Υόρκης, ο Σύλλογος Ελλήνων Βιοεπιστημόνων ΗΠΑ, ο οποίος αριθμεί περισσότερα από 320 μέλη.  Ο Κωνσταντίνος Δροσάτος, συντονιστής της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Columbia, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του συνεδρίου αλλά και τις δραστηριότητες του Συλλόγου γενικότερα.

 

Ακολουθεί η σχετική συνέντευξη.

ΔΜ: Γεια σας κ. Δροσάτε καλωσορίσατε στην εκπομπή μας. Καταρχήν πείτε μας λίγα λόγια για τον Σύλλογο και τον σκοπό λειτουργίας του.

ΚΔ: Ο Σύλλογος Ελλήνων Βιοεπιστημόνων ΗΠΑ είναι ένας μη κερδοσκοπικός, επιστημονικός οργανισμός, ο οποίος ιδρύθηκε το 2005. Αρχικά ξεκίνησε σαν ένα δίκτυο επικοινωνίας αλλά λόγο της ανταπόκρισης που βρήκε από τους έλληνες επιστήμονες στις ΗΠΑ εξελίχθηκε σε έναν κανονικό σύλλογο. Οι κύριες δραστηριότητες δεν διαφέρουν πολύ από αυτά που αναφέρονται σε όλους τους συλλόγους, δηλαδή, η δικτύωση των ελλήνων επιστημόνων στις Ηνωμένες Πολιτείες, η διακίνηση πληροφοριών και όσον αφορά την Ελλάδα, η δυνατότητα ανάπτυξης συνεργασίας με ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα και η δυνατότητα παροχής πληροφοριών σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται να κινηθούν στις ΗΠΑ είτε για εκπαίδευση είτε για εργασία.

ΔΜ: Έχετε επαφή με ελληνικούς φορείς ή πανεπιστήμια, αυτή την στιγμή, έχει εδραιωθεί κάποια σχέση;

ΚΔ: Βεβαίως, πέρα από την άτυπη σχέση που τα μέλη του συλλόγου έχουν με διάφορα πανεπιστήμια λόγω προηγούμενης παρουσίας τους εκεί, ο σύλλογος αυτός ξεκινάει φέτος το πρόγραμμα εκπαιδευτικής συνεργασίας με δύο πανεπιστήμια στην Ελλάδα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στα οποία ο σύλλογος χρηματοδοτεί έλληνες καθηγητές από αμερικάνικα πανεπιστήμια να πάνε ως επισκέπτες καθηγητές στα ελληνικά πανεπιστήμια, για μια εβδομάδα, καλύπτοντας τους τα αεροπορικά εισιτήρια. Σε ότι έχει να κάνει με την Θεσσαλονίκη, η διαμονή των καθηγητών εξασφαλίζετε από την Ναυτική Διοίκηση Θεσσαλονίκης, χάρη στη μεσολάβηση του δικτύου σκέψης, Strategy International, και στα Γιάννενα η φιλοξενία τους εξασφαλίζεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

ΔΜ: Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος το 2ο συνέδριο του, στη Νέα Υόρκη. Τι ακριβώς πρόκειται να γίνει εκεί;

ΚΔ: Το συνέδριο είναι διετές, δηλαδή πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και είναι το 2ο όπως σωστά είπατε. Πρόκειται για ένα συνέδριο το οποίο θα διαρκέσει δύο ημέρες, ξεκινά το μεσημέρι του Σαββάτου και θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Κυριακής. Είναι ένα συνέδριο στο οποίο υπάρχουν διάφορες επιστημονικές ενότητες που αφορούν καινούργιες τεχνολογίες, το οποίο είναι ένα νέο κομμάτι στην έρευνα και την επιστήμη, δηλαδή η εφαρμογή νέων τεχνολογιών για την διερεύνηση ιδεολογικών ζητημάτων και έχουμε δύο βραβεύσεις, τον Χαράλαμπο Γαυρά, ο οποίος θα πάρει το βραβείο Αριστοτέλης του Συλλόγου για την συνεισφορά του στην έρευνα και τον Βασίλη Ζανή, ο οποίος θα πάρει το βραβείο για την συνεισφορά του στην βιοϊατρική εκπαίδευση. Έχουμε ομιλίες από διακεκριμένους καθηγητές οι οποίοι δημοσίευσαν σε πάρα πολύ καλά περιοδικά τη δουλειά τους και έχουμε τρεις ενότητες, η μία αφορά νέες τεχνολογίες, η άλλη αφορά καρδιαγγειακές παθήσεις και η τρίτη αφορά τον καρκίνο και τέλος έχουμε μια ενότητα η οποία αφορά σε εκπαιδευτικά προγράμματα που ήδη υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και τις ΗΠΑ.

ΔΜ: κ. Δροσάτε, πως θα μπορούσαν οι δραστηριότητες του συλλόγου να επηρεάσουν τους τομείς της έρευνας και της εκπαίδευσης στην Ελλάδα;

ΚΔ:  Αυτό που θα μπορούσε να επηρεάσει σίγουρα στην Ελλάδα είναι η ποιότητα της εκπαίδευσης σε επίπεδο πανεπιστημίου και η ποιότητα διεξαγωγής της έρευνας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το πρόγραμμα το οποίος σας ανέφερα πριν, δηλαδή η επαφή ελλήνων καθηγητών από τις ΗΠΑ με ελληνικά πανεπιστήμια, την οποία εμείς διευκολύνουμε ως φορέας, προκειμένου τα πανεπιστήμια να διευρύνουν τον ζωτικό τους χώρο σε ότι αφορά στην έρευνα και οι φοιτητές, εφόσον είναι αξιόλογοι, να μπορέσουν να έρθουν σε απευθείας επαφή με καθηγητές που θα είναι σε θέση να τους δώσουν ευκαιρίες είτε για εκπαίδευση είτε για εργασία.

voanews(Δημήτρης Μανής)  Ουάσιγκτον