Οι κορυφαίες συμβουλές για γερή καρδιά

 

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα, αποτελούν τις τελευταίες δεκαετίες μάστιγα στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες και τείνουν να μετατραπούν σε «πανδημία» για τον πλανήτη.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε τις καρδιακές παθήσεις. Το βασικό είναι να επικεντρωθούμε σε κάποιους βασικούς τομείς, όπως ο τρόπος ζωής μας, η διατροφή, η άσκηση, το κάπνισμα και το ποτό και στη συνέχεια να λάβουμε υπόψη κι άλλους παράγοντες όπως το οικογενειακό ιστορικό, ο διαβήτης και το στρες.

Διαβάστε τις 10 σημαντικότερες συμβουλές για μια υγιή καρδιά:

1. Σταματήστε το κάπνισμα. Η διακοπή του καπνίσματος είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί κανείς να κάνει για να ζήσει περισσότερο. Αν είστε καπνιστής, έχετε διπλάσιες πιθανότητες να υποστείτε καρδιακή προσβολή από ό, τι ένας μη καπνιστής. Αλλά από τη στιγμή που θα σταματήσετε το κάπνισμα, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής αρχίζει να μειώνεται.

2. Μειώστε το αλάτι. Το πολύ αλάτι μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου. Αποφύγετε τρόφιμα όπως τα πατατάκια, οι αλατισμένοι ξηροί καρποί, οι κονσέρβες, οι πίτσες και τα έτοιμα γεύματα. Πολλά δημητριακά για πρωινό και αρτοποιήματα φαίνονται υγιή περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα αλατιού, γι ‘αυτό να είστε προσεκτικοί.

3. Προσέξτε τη διατροφή σας. Η υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακής νόσου και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αύξηση των πιθανοτήτων επιβίωσης μετά από καρδιακή προσβολή. Προσπαθήστε λοιπόν να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, με άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, λιπαρά ψάρια, αμυλούχα τρόφιμα όπως ψωμί ολικής αλέσεως, ζυμαρικά και ρύζι. Αποφύγετε τρόφιμα όπως τα μπισκότα, το κέικ, τα γλυκά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη και ζάχαρη.

4. Προσοχή στο αλκοόλ. Πάρα πολύ αλκοόλ μπορεί να βλάψει τον καρδιακό μυ, να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και, επίσης, να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Η ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση θα αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, οπότε θα πρέπει να στοχεύει στον περιορισμό της πρόσληψης σας μία έως δύο μονάδες την ημέρα.

5. Ασκηθείτε. Η καρδιά είναι ένας μυς και χρειάζεται άσκηση για να κρατιέται σε καλή κατάσταση ώστε να μπορεί να αντλεί το αίμα αποτελεσματικά σ το σώμα με κάθε καρδιακό παλμό. Το ιδανικό είναι να κάνετε 30 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση κάθε ημέρα. Αν αυτό σας φαίνεται δύσκολο, ξεκινήστε με λιγότερη ώρα ή ρυθμό και αυξήστε τα σταδιακά. Η άσκηση δε βοηθά μόνο τη φυσική σας κατάσταση, αλλά επίσης βελτιώνει την ψυχική υγεία και την ευεξία σας.

6. Διαχειριστείτε το βάρος σας. Ο αριθμός των ανθρώπων που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι αυξάνεται συνεχώς. Το υπερβολικό βάρος και λίπος μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία και αυξάνει τον κίνδυνο ασθενειών, όπως η στεφανιαία νόσος και ο διαβήτης. Εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ξεκινήστε κάνοντας μικρές, αλλά σημαντικές αλλαγές σε ό, τι τρώτε και προσπαθήστε να βάλετε την άσκηση στη ζωή σας.

7. Ελέγχετε την αρτηριακή σας πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης σας, από τον οικογενειακό σας γιατρό. Όσο υψηλότερη η πίεση του αίματός σας, τόσο λιγότερο διάστημα μπορεί να ζήσετε. Οι άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα -που παράγονται στο ήπαρ από τα κορεσμένα λίπη- μπορεί να οδηγήσουν σε λιπαρές αποθέσεις στις στεφανιαίες αρτηρίες, που αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και ασθενειών που επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος. Μπορείτε να μειώσετε το επίπεδο της χοληστερόλης σας με την άσκηση και τρώγοντας τρόφιμα πλούσια σε ίνες, όπως το κουάκερ, τα φασόλια, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα και τα λαχανικά.

8. Μάθετε να διαχειρίζεστε το άγχος σας. Αν κάποια θέματα στη ζωή σας, σας καταβάλλουν, αυτό μπορεί να επηρεάσει και τη διατροφή σας αρνητικά και μπορεί να σας οδηγήσουν στο να μην τρώτε σωστά, να καπνίζετε και να πίνετε πολύ. Φροντίστε λοιπόν να διαχειρίζεστε το άγχος σας.

9. Ελέγξτε το οικογενειακό σας ιστορικό. Εάν κάποιος συγγενής σας υποφέρει από στεφανιαία νόσο, από το κάπνισμα, την υψηλή αρτηριακή πίεση, την υψηλή χοληστερόλη, την έλλειψη σωματικής άσκησης, την παχυσαρκία και το διαβήτη, τότε ίσως να διατρέχετε κι εσείς παρόμοιο κίνδυνο.

10. Βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να αναγνωρίσετε τα πρώτα σημάδια της στεφανιαίας νόσου. Σφίξιμο ή δυσφορία στο στήθος, στο λαιμό, στο χέρι ή στο στομάχι που αυξάνει όταν καταβάλλετε δυνάμεις, αλλά φεύγει με την ανάπαυση, μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι της στηθάγχης, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή, αν παραμεληθεί χωρίς θεραπεία.