Συνάντηση Ε.Βενιζέλου και Κρ.Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον

 


Η Ελλάδα έπεισε με τα νέα μέτρα λιτότητας

Καθησυχάζει η ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου


Η Ελλάδα έπεισε με τα νέα μέτρα λιτότητας
Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, υποδέχεται με θερμή χειραψία τον Υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Ευάγγελο Βενιζέλο.

 

 

Έπεισε η Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ότι με τα νέα σκληρά μέτρα λιτότητας που αποφάσισε, αποδεικνύει ότι θέλει να βγει από την κατάσταση μειωμένης δημοσιονομικής κυριαρχίας, που πλήττει την υπερηφάνεια των Ελλήνων. Το συμπέρασμα ανήκει στον Υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος δήλωσε πως το ΔΝΤ ήδη εξέδωσε ανακοίνωση για την επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα, τις επόμενες ημέρες.

Ο Υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, και σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ταμείου «συζήτησαν τους όρους κάτω από τους οποίους η αποστολή του ΔΝΤ θα επιστρέψει, κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα, στην Αθήνα, για την πέμπτη επιθεώρηση του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας».

Ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε πως τα δύσκολα και σκληρά μέτρα της κυβέρνησης έχουν δημιουργήσει «θετική εντύπωση, γιατί έχουν όλοι πειστεί ότι η Ελλάδα αντιλαμβάνεται την κατάσταση, θέλει να προστατευτεί, θέλει να σπάσει τον φαύλο κύκλο».

Στη συνάντηση οι τρεις συζήτησαν πώς θα φτάσει η Ελλάδα στους δημοσιονομικούς στόχους του 2011 και του 2012, και ποιες σκέψεις γίνονται για τα επόμενα δύο χρόνια. Κατά τον Ευάγγελο Βενιζέλο «αυτά έχουν πάρα πολύ μεγάλη σημασία για την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος, έτσι ώστε η χώρα να βγει ξανά ισότιμα στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά».

Πάντως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν και ρεαλιστής στις δηλώσεις του. «Εάν δεν είχα στο μυαλό μου τις θυσίες που καλείται να κάνει ο ελληνικός λαός, τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εάν δεν είχα στο μυαλό μου το βαρύ κλίμα που υπάρχει στην Ελλάδα, γιατί περνάμε μια πολύ μεγάλη εθνική κρίση και βρισκόμαστε σε μια λεπτή και επικίνδυνη φάση, θα μπορούσα να πω ότι είμαι αισιόδοξος, ότι εδώ διαμορφώθηκε ένα κλίμα σαφώς καλύτερο από το κλίμα που υπήρχε στην Πολωνία.»

Μιλώντας, εξάλλου, σε γεύμα του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, ο Υπουργός Οικονομικών διαμήνυσε πως «η Ελλάδα αυτό τον πόλεμο θα τον κερδίσει» και πως «δεν είναι το εξιλαστήριο θύμα της ευρωζώνης ή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης».