Επαναφορά συνοριακών ελέγχων;

Πρόταση που επιτρέπει στα κράτη μέλη της συμφωνίας του Σένγκεν να επαναφέρουν υπό αυστηρές προϋποθέσεις τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα σε περίπτωση μαζικής εισόδου λαθρομεταναστών κατέθεσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

 

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία μια χώρα μέλος της ζώνης του Σένγκεν μπορεί να επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορα, μόνον εφόσον υπάρχει αποδεδειγμένη απειλή για τη δημόσια τάξη και ασφάλειά τους. Η Επιτροπή επεκτείνει τώρα την εφαρμογή του μέτρου και για τις χώρες που δέχονται μεταναστευτικές πιέσεις. Ωστόσο οι προϋποθέσεις που θέτει για το κλείσιμο των συνόρων είναι εξαιρετικά αυστηρές σε σχέση με αυτά που ζητούσαν ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία.
Ειδικότερα, μια χώρα που κινδυνεύει από μια μαζική είσοδο λαθρομεταναστών μπορεί καταρχήν από μόνη της να αποφασίσει την επαναφορά των ελέγχων για χρονικό διάστημα πέντε ημερών. Για τη διατήρηση του μέτρου πέραν των πέντε ημερών όμως θα πρέπει να υποβάλει αιτιολογημένη έκθεση στην Κομισιόν η οποία θα πρέπει να εγκριθεί στη συνέχεια με ειδική πλειοψηφία από το Συμβούλιο Υπουργών. Επί της ουσίας η Κομισιόν προσπαθεί με τον τρόπο αυτό να περιορίσει το αυθαίρετο κλείσιμο των συνόρων από ένα κράτος μέλος. Η πρόταση αναμένεται να προκαλέσεις αντιδράσεις των χωρών εκείνων που ζητούσαν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.
dw-world.de
Νίκος Μπέλλος (Βρυξέλλες)
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης