Θετικοί με τη συμμετοχή στην ΕΕ είναι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι, όμως δεν σκέφτονται το ίδιο για το ευρώ που το βλέπουν με σκεπτικισμό.
Σε αυτά τα αποτελέσματα κατέληξε η δημοσκόπηση του German Marshall Funds (GMF). Η ετήσια δημοσκόπηση Transatlantic Trends γίνεται από το 2002 από το GMF, αμερικανικό ινστιτούτο προώθησης των διατλαντικών σχέσεων. Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του GMF από το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων TNS Opinion από τις 25 Μαΐου ως τις 17 Ιουνίου σε δώδεκα χώρες της ΕΕ, αλλά και στις ΗΠΑ και την Τουρκία. Η δημοσκόπηση δεν έγινε στην Ελλάδα.
Το 67% των ερωτηθέντων σε 12 χώρες-μέλη της ΕΕ κρίνει ότι «το γεγονός ότι ανήκει στην ΕΕ ήταν ένα καλό πράγμα για την οικονομία του». Περισσότεροι ενθουσιώδεις ως προς αυτό ήταν οι Γερμανοί (76%) και πολύ κοντά τους οι Πολωνοί (74%) και οι Ολλανδοί (73%), ενώ μόνον το 46% των Βρετανών και των Βουλγάρων έχει την ίδια άποψη.
Αντίθετα μόνο το 40% των Ευρωπαίων κρίνει ότι το ευρώ ήταν (για τις χώρες μέλη της ευρωζώνης) ή θα είναι (για τις υπόλοιπες) ένα καλό πράγμα για την οικονομία της χώρας. Το 53% έχει αντίθετη άποψη.
Η Σλοβακία είναι η μόνη χώρα στην οποία το ευρώ αντιμετωπίζεται θετικά από την πλειοψηφία (55%), ενώ οι γνώμες είναι μοιρασμένες στην Ιταλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία και αρνητικές στη Γαλλία (54%) και την Πορτογαλία (58%).
Επίσης η πλειοψηφία των πολιτών σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες έγινε η δημοσκόπηση, με αξιοσημείωτη εξαίρεση τη Γερμανία, δεν θέλει η ΕΕ να έχει επιπλέον εξουσία στις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές της χώρας της.
Ωστόσο το 60% των Ευρωπαίων που ερωτήθηκαν εγκρίνει τη συμμετοχή της χώρας του σε ένα ταμείο που θα βοηθήσει τις χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικές δυσκολίες.
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι Τούρκοι εξακολουθούν να τάσσονται υπέρ της ένταξης της χώρας τους στην ΕΕ, αλλά και ότι είναι στην πλειοψηφία τους επικριτικοί απέναντι στις ΗΠΑ.
Ένας στους δύο Τούρκους (για την ακρίβεια ποσοστό 48%) πιστεύει ότι η ένταξη της χώρας του στην ΕΕ θα ήταν ένα θετικό γεγονός.