Άφαντος ο Καντάφι

Κανείς δεν ξέρει ακόμα που κρύβεται επιτέλους ο Μουαμάρ Καντάφι και όλοι κάνουν εικασίες. Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι εξακολουθεί να βρίσκεται στη Λιβύη, ενώ στρατιωτικός αξιωματούχος της νέας λιβυκής ηγεσίας ανακοίνωσε ότι έχει πιθανόν εγκαταλείψει την πόλη Μπάνι Ουαλίντ στην έρημο της Λιβύης και κατευθύνεται νότια με τη βοήθεια πιστών του φυλών στο Τσαντ ή στο Νίγηρα.

Ο Χισάμ Μπουχαγκιάρ, ο οποίος συντονίζει τις προσπάθειες για τον εντοπισμό του Καντάφι, δήλωσε πως σύμφωνα με πληροφορίες πριν τρεις ημέρες βρισκόταν στο χωριό Γουάτ, 950 χιλιόμετρα νότια της Τρίπολης και 300 χιλιόμετρα βόρεια των συνόρων του Νίγηρα.

«Πιστεύω πως έφυγε από το Μπάνι Ουαλίντ. Τα τελευταία ίχνη του ήταν στην περιοχή Γουάτ. Πολλές πηγές μας επιβεβαιώνουν ότι προσπαθούσε να φτάσει νότια, προς το Τσαντ ή τον Νίγηρα» τόνισε ο Μπουχαγκιάρ και πρόσθεσε πως πιστεύεται ότι ο Καντάφι ταξιδεύει συνοδεία δέκα αυτοκινήτων και μένει σε σκηνή.

Την Τρίτη, οι αρχές του Νίγηρα ανακοίνωσαν πως αυτοκινητοπομπή με περισσότερα από 200 οχήματα που πέρασε τα σύνορα της χώρας δεν μετέφερε τον Καντάφι.

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι στην αυτοκινητοπομπή βρίσκονταν ανώτατα στελέχη του λιβυκού καθεστώτος, αλλά όχι ο ίδιος ο Καντάφι.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Μπουρκίνα Φάσο που θεωρείτο ότι θα ήταν το νέο καταφύγιο του Καντάφι, δήλωσε πως ο πρώην ηγέτης δεν ζήτησε απολύτως τίποτε από την ηγεσία της δυτικοαφρικανικής χώρας, ούτε αναμένεται να φτάσει εκεί.