Βελόνες που «ξέρουν» ότι βρήκαν φλέβα

 

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Νότιγχαμ Τρεντ και της εταιρίας ιατρικού εξοπλισμού Olberon, με επικεφαλής τον δρα Αμίν Αλ-Χαμπαϊμπέχ, που σχεδίασαν και θα παράγουν τη νέα σύριγγα, ανέφεραν ότι η καινοτομική βελόνα είναι δυνατό να παραχθεί με παρόμοιο κόστος με μια συμβατική σύριγγα και να μην είναι πιο ακριβή στην αγορά.

Έως το ένα τρίτο των ιατρικών ενδοφλέβιων ενέσεων, που γίνονται κάθε χρόνο, εκτιμάται ότι αποτυγχάνουν την πρώτη φορά, συχνά από απροσεξία των γιατρών και των νοσοκόμων ή για άλλους λόγους. Η νέα σύριγγα αυτόματα ανιχνεύει πότε εισέρχεται σε μια φλέβα και η αλλαγή στην πίεση -που γίνεται αισθητή όταν διαπεράσει το τοίχωμα της φλέβας- ενεργοποιεί αμέσως ένα μηχανισμό, που εμποδίζει τη βελόνα να προχωρήσει κι άλλο.

Όπως είπε ο Χαμπαϊμπέχ, «όταν η βελόνα βρίσκει τη φλέβα, η πίεση μετακινεί ένα διάφραγμα που ενεργοποιεί την απόσυρση της βελόνας μέσω της δύναμης ενός μικροσκοπικού ελατηρίου. Η νέα βελόνα χρησιμοποιείται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως οι υπάρχουσες, όμως δουλεύει αυτόματα. Αυτό σημαίνει ότι δε χρειάζεται πια να ξέρει ο χειριστής της σύριγγας πότε τρύπησε τη φλέβα». Η βελόνα βρίσκεται μέσα σε ένα πλαστικό σωλήνα, που παραμένει στη φλέβα και επιτρέπει στο φάρμακο στη σύριγγα να εισέλθει στο αίμα.

Πηγές: ΑΠΕ, The Telegraph
Επιμέλεια: Σ. Δαματόπουλος