Κοιμόταν με τον εχθρό η Κοκό Σανέλ


 

coc_shanelΚατάσκοπος των Ναζί, κατά τη διάρκεια του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν η Κοκό Σανέλ, μία από τις σημαντικότερες σχεδιάστριες μόδας όλων των εποχών, σύμφωνα με νέα βιογραφία. Στο βιβλίο που υπογράφει Αμερικανός δημοσιογράφος με τίτλο «Νύχτες με τον εχθρό, ο κρυφός πόλεμος της Κοκό Σανέλ», αναφέρεται ότι η σχεδιάστρια στρατολογήθηκε από τις Γερμανικές Μυστικές Υπηρεσίες το 1940.

Μεγάλωσε σε μοναστήρι, πέρασε από καμπαρέ όπου και απέκτησε το υποκοριστικό Κοκό, φόρεσε πρώτη παντελόνι και έγινε η μεγάλη κυρία της γαλλικής μόδας, επιβάλλοντας το στυλ της παγκοσμίως.

Η ζωή της όμως έκρυβε ένα καλά κρυμμένο μυστικό, σύμφωνα με τον αμερικανό δημοσιογράφο Χαλ Βον, που υπογράφει τη νέα βιογραφία της με τίτλο «Στο κρεβάτι με τον εχθρό, ο μυστικός πόλεμος της Κοκό Σανέλ». Ήταν κατάσκοπος των ναζί κατά τη διάρκεια του δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.

Η στρατολόγησή της, μεγάλης κυρίας της μόδας από τις γερμανικές στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες, έγινε το 1940 όταν η Κοκό ήταν 57 χρόνων, σύμφωνα με το βιβλίο. Αποστολή της ήταν να πάει στην Ισπανία, τον Αύγουστο του 41 μαζί με άλλον πράκτορα των ναζί για να στρατολογήσουν νέους κατασκόπους.

Ο έρωτας που ήρθε στη συνέχεια, εμπλέκει περισσότερο τη Σανέλ με την κατασκοπία. Συνήψε μακροχρόνια σχέση με ένα γερμανό αξιωματικό και πράκτορα των ναζί, οι γνωριμίες του οποίου της επέτρεψαν να ζήσει στο ξενοδοχείο Ριτζ, που εκείνη την εποχή φιλοξενούσε τον Γκέριγκ και τον Γκέμπελς, τα τελευταία 37 χρόνια της ζωής της, όπου και πέθανε το 1971.

Παρά τις πολύχρονες σχέσεις της, η Κοκό Σανέλ δεν γνώρισε ποτέ την απόλυτη ευτυχία και ας ήταν το μεσαίο όνομά της. Δεν ευτύχησε ούτε και με τον ασυμβίβαστο συνθέτη Ιγκόρ Στραβίνσι, τον οποίο μετά τη ρωσική επανάσταση…φιλοξένησε για μεγάλο διάστημα, μαζί με την οικογένειά του.

Τα στοιχεία που αναφέρονται στη νέα βιογραφία, που θα κυκλοφορήσει αύριο στις ηνωμένες πολιτείες, ο δημοσιογράφος δηλώνει ότι τα άντλησε από γαλλικά, γερμανικά βρετανικά και αμερικανικά αρχεία. Η Κοκό Σανέλ που πάντα αρνιόταν την οποιαδήποτε συνεργασία με τους ναζί, μετά την απελευθέρωση της Γαλλίας συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερη λίγες ώρες αργότερα με την μεσολάβηση του φίλου της Ουίνστον Τσόρτιλ.

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ

Επιμέλεια: Γλυκερία Κυριακίδου, Δημήτρης Αλεξόπουλος