ΗΠΑ: Κατάσκοπος των ναζί η Κοκό Σανέλ


Σύμφωνα με νέα βιογραφία


ΗΠΑ: Κατάσκοπος των ναζί η Κοκό Σανέλ
Κοκό Σανέλ

Κατάσκοπος των Ναζί, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν η Κοκό Σανέλ, μία από τις σημαντικότερες σχεδιάστριες μόδας όλων των εποχών, σύμφωνα με νέα βιογραφία που αναμένεται να κυκλοφορήσει σήμερα στις ΗΠΑ.

Ο αμερικανός δημοσιογράφος, εγκατεστημένος στη Γαλλία, Χαλ Βων, συγγραφέας της βιογραφίας, υποστηρίζει ότι βάσισε τις πληροφορίες του σε πληθώρα γαλλικών, αγγλικών, γερμανικών και αμερικάνικων αρχείων, προκειμένου να γράψει το βιβλίο του.

Τίτλος της βιογραφίας “Κοιμώμενη με τον εχθρό, ο κρυφός πόλεμος της Κοκό Σανέλ”. Περιεχόμενο της, γεγονότα κατά τη διάρκεια του 1940, όταν η σχεδιάστρια ήταν 57 ετών και προσελήφθη από τις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών, με αποτέλεσμα να γίνει η κατάσκοπος F-7124.

Αποστολή της, όπως αναφέρει η νέα βιογραφία, ήταν να μεταβή στην Ισπανία, με έναν άλλον πράκτορα, τον βαρόνο Λουί ντε Βόφρελαντ, με στόχο να προσελκύσουν κι άλλους πράκτορες. Η κατασκοπία τη Σανέλ συνδέεται με το έρωτα της για ένα γερμανό αξιωματούχο και, ταυτοχρόνως, πράκτορα των ναζί. Εκείνος ήταν που την συνέστησε στον Βόφερλαντ, παλιό πράκτορα της Γκεστάπο στο Μαρόκο, ενώ οι δυό τους περνούσαν υπερπολυτελή ζωή, καθώς έμεναν στο Ριτζ του Παρισιού, ξενοδοχείο που φιλοξενούσε τον Γκέρινγκ και τον Γκέμπελς.

Η Κοκό Σανέλ ωστόσο, η οποία πέθανε το 1971, αρνιόταν πάντα ότι είχε σχέσεις με τους ναζί.