Συμβουλές για ξέγνοιαστες διακοπές


Οι σημαίες των 27 κρατών μελών της ΕΕ © EU

Αν σχεδιάζετε διακοπές σε άλλη χώρα της ΕΕ αυτό το καλοκαίρι, δείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές.

Τα ταξίδια στην Ευρώπη είναι τώρα ευκολότερα από ποτέ, χάρη στις συμφωνίες της ΕΕ για τους μεθοριακούς ελέγχους, τα ζώα συντροφιάς, την ιατρική περίθαλψη, τα τέλη περιαγωγής και τα δικαιώματα επιβατών.

Πριν ξεκινήσετε

  • Έχετε πάντα μαζί σας ταυτότητα ή διαβατήριο, για να μπορείτε να αποδείξετε ποιός είστε (π.χ. κατά την επιβίβασή σας σε αεροπλάνο). Θα τα χρειαστείτε επίσης στα σύνορα, αν ταξιδεύετε από ή προς την Ιρλανδία, το ΗΒ, τη Βουλγαρία, την Κύπρο ή τη Ρουμανία, που βρίσκονται εκτός της ζώνης χωρίς σύνορα.
  • Γάτες, σκύλοι και νυφίτσες χρειάζονται επίσης διαβατήριο ζώων συντροφιάς για να ταξιδέψουν μαζί σας. Το διαβατήριο αυτό αποδεικνύει ότι το ζώο σας έχει εμβολιαστεί κατά της λύσσας. Η Ιρλανδία, το ΗΒ, η Φινλανδία, η Μάλτα και η Σουηδία εφαρμόζουν επιπλέον απαιτήσεις, για το λόγο αυτό ενημερωθείτε για τους εθνικούς κανόνες English πριν από την αναχώρησή σας. Εθνικοί κανόνες ισχύουν επίσης και για άλλα ζώα.
  • Επικοινωνήστε με την εταιρεία σας κινητής τηλεφωνίας αν σχεδιάζετε να χρησιμοποιήσετε πολύ το κινητό σας, ειδικά για σύνδεση με το ίντερνετ και για ηλεκτρονικά μηνύματα. Μόλις ο λογαριασμός σας από περιαγωγή φθάσει τα 50 ευρώ, ο πάροχος θα πρέπει να διακόψει τη σύνδεσή σας για να σας προστατέψει από “λογαριασμούς φωτιά”. Προτού φύγετε, μπορείτε όμως να ορίσετε εσείς ένα κατώτερο ή ανώτερο επίπεδο. Η ΕΕ έχει επίσης θέσει όριο στα τέλη περιαγωγής για συνομιλία και ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων από κινητά English .
  • Μην ξεχνάτε τον αριθμό έκτακτης ανάγκης στην ΕΕ: 112. Ο αριθμός αυτός λειτουργεί σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι τηλεφωνητές ομιλούν πολλές γλώσσες DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski , ανάλογα με τη χώρα.

Στο ταξίδι

  • Ενημερωθείτε για τα βασικά σας δικαιώματα ως επιβάτη αεροπορικών ή σιδηροδρομικών γραμμών στην ΕΕ. Τα άτομα με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα έχουν επιπλέον δικαιώματα σε αυτά τα μεταφορικά μέσα.