Η Γαλλική δικαιοσύνη διερευνά την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ

Κριστίν Λαγκάρντ

Φωτογραφία Reuters
Κριστίν Λαγκάρντ

Γαλλικό δικαστήριο διερευνά το κατά πόσο η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προέβη σε κατάχρηση εξουσίας προσπαθώντας να επιλύσει νομική διαμάχη, όταν υπηρετούσε ως Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Ειδικό δικαστήριο διέταξε τη διερεύνηση της υπόθεσης μετά από αγωγή που υπέβαλαν αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλιστές βουλευτές.  Συγκεκριμένα οι Σοσιαλιστές κατηγορούν την κ. Λαγκάρντ για κατάχρηση εξουσίας το 2007, όταν επέτρεψε σε ιδιωτική επιτροπή διαμεσολαβητών να διευθετήσουν εξωδικαστικά μακροχρόνια διαμάχη του Γάλλου μεγαλοεπιχειρηματία, Μπερνάρ Ταπί, με δημόσια τράπεζα.  Το 2008 η επιτροπή αποφάσισε την χορήγηση αποζημίωσης άνω των 400 εκατομμυρίων δολαρίων στον κ. Ταπί, φίλο του Γάλλου Προέδρου, Νικολά Σαρκοζί.

Γάλλοι εισαγγελείς δήλωσαν ότι η κ. Λαγκάρντ κατηγορείται για κατάχρηση δημόσιου χρήματος και συνέργεια στην πλαστογράφηση δημοσίων εγγράφων.  Η επικεφαλής του ΔΝΤ αρνείται ότι έκανε οποιαδήποτε παρανομία.  Ο δικηγόρος της, Ύβ Ρεπικιέ, δήλωσε ότι σε καμία περίπτωση η διερεύνηση δεν έρχεται σε αντίθεση με τα καθήκοντα της στο ΔΝΤ.  Επίσης το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου εξέφρασε σιγουριά ότι η κ. Λαγκάρντ θα φέρει σε πέρας τα καθήκοντα της με επιτυχία, παρά τη διερεύνηση.

Voice of America