“Κανείς δεν μπορεί πλέον να κερδοσκοπεί με τη χρεοκοπία της Ελλάδας”

Ο π. υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Κλέμεντ μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο δήλωσε πως δεν μπορεί κανείς μόνο να ζητά από την Ελλάδα, αλλά πρέπει και να δίνει. Τόνισε την ανάγκη επενδύσεων και κινήτρων στη νέα γενιά.

 

Συγκρατημένη ήταν γενικά η αντίδραση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών απέναντι στη νέα δέσμη των αποφάσεων των Ευρωπαίων ηγετών σχετικά με το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας. Τάσσονται υπέρ μιας δραστικότερης περικοπής του χρέους ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να ανακάμψει. Εντούτοις ο Σοσιαλδημοκράτης πρώην υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Κλέμεντ μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο DLF, δήλωσε πως μετά την τελευταία σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η Ευρώπη λειτουργεί και πάλι: «Λειτουργεί καλύτερα από πριν. Πιστεύω πως έγινε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Το πρώτο πακέτο βοήθειας, κρινόμενο εκ του αποτελέσματος απέτυχε. Αυτό το δεύτερο όμως πιστεύω πως είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα να την οδηγήσει σε ένα επίπεδο που θα μπορέσει να γίνει και πάλι ανταγωνιστική».
ARCHIV - ILLUSTRATION - Auf eine Griechenlandfahne fallen am 04.07.2011 in Karlsruhe Ein-Euro-Münzen. Das von Pleite bedrohte Griechenland wird vom europäischen Krisenfonds EFSF mit frischem Geld zu niedrigen Zinsen versorgt werden. Es seien rund 3,5 Prozent geplant, heißt es in dem Entwurf für die Abschlusserklärung des Brüsseler Eurogipfels vom Donnerstag (21.07.2011). Die Laufzeiten der Kredite sollen von bisher siebeneinhalb Jahren auf bis zu 15 Jahre gestreckt werden. Foto: Uli Deck dpa +++(c) dpa - Bildfunk+++Ο κ. Κλέμεντ θεωρεί καλύτερο το δεύτερο πακέτο οικονομικής στήριξης της Ελλάδας Ο κ. Κλέμεντ θεωρεί καλύτερο το δεύτερο πακέτο οικονομικής στήριξης της Ελλάδας διότι εμπεριέχει νέες πιστώσεις, καλύτερους όρους, μεγαλύτερα διαστήματα αποπληρωμής, επαναγορά των ομολόγων με καλύτερους όρους καθώς και συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών. Αλλά το σπουδαιότερο για τον πρώην υπ. Οικονομικών είναι :
«Το σπουδαιότερο κατά τη γνώμη μου είναι ότι έγινε επιτέλους αντιληπτό, ότι δεν μπορεί κανείς μόνο να περιμένει από την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε τόσο δύσκολη θέση, ότι θα κάνει διαρκώς μεταρρυθμίσεις, ότι θα κάνει διαρκώς περικοπές, ότι θα ζητά ιδιωτικοποιήσεις, ταυτόχρονα θα πρέπει να της δίνει και προοπτικές, κυρίως στη νέα γενιά».
Ευρωπαική αλληλεγγύη
Ο κ. Κλέμεντ επιμένει πως θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα και πως υπάρχει διέξοδος από την κρίση. Για να υπάρξει ριζική μεταρρύθμιση των κρατικών δομών θα πρέπει παράλληλα να δοθούν τα μέσα και στους ανθρώπους, πιστεύει ο κ. Κλέμεντ. Όσον αφορά τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών και κυρίως των τραπεζών σε εθελοντική βάση, ο πρώην υπ. Οικονομικών υπογραμμίζει:
Greek Prime Minister George Papandreou speaks during a media conference after an EU summit of eurogroup members at the EU Council building in Brussels on Thursday, July 21, 2011. Eurozone leaders are moving closer to signing off on a second bailout for Greece but markets are fretting that any deal that emerges later Thursday may imply a Greek debt default after a plan to slap a tax on banks appears to have been shelved. (Foto:Virginia Mayo/AP/dapd)O Γ.Παπανδρέου στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ«Στην πραγματικότητα επωφελούνται, διότι θα πάρουν περισσότερα για τα ομολογά τους, από ότι θα περίμεναν εάν η Ελλάδα χρεοκοπούσε. Πιστεύω πως το σημαντικότερο μήνυμα στις αγορές που δόθηκε ήταν πως κανείς δεν μπορεί πλέον να κερδοσκοπεί με τη χρεοκοπία της Ελλάδας. Κανείς δεν θα έπρεπε να κερδοσκοπεί με τη χρεοκοπία της Ελλάδας, της Πορτογαλίας ή της Ιρλανδίας. Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να κρατήσει το ευρώ και την κοινή νομισματική ένωση. Αυτό είναι το πιο σημαντικό μήνυμα στις αγορές. Το σημαντικότερο μήνυμα στους ανθρώπους εκεί είναι: κοιτάξτε εμείς κάνουμε κάτι για να βγείτε από τη δύσκολη θέση. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».
Ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός επαναλαμβάνει πως χρειάζονται άμεσα επενδύσεις και χρήματα που θα διατεθούν σε νηπιαγωγεία, σχολεία, πανεπιστήμια, έργα υποδομών, στην ενέργεια αλλά και στις συγκοινωνίες.
DLF / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. Σύνταξης Ειρήνη Αναστασοπούλου