Το προφίλ του 32χρονου Νορβηγού


BreivikΞανθά μαλλιά, βλέμμα καθαρό, ένα ντροπαλό αγόρι σύμφωνα με μέλη του Προοδευτικού κόμματος της Νορβηγίας, του οποίου, κάποτε υπήρξε μέλος. Αυτό είναι το πρόσωπο του Anders Behring Breivik, του φερόμενου ως δράστη των πρωτοφανών επιθέσεων στη Νορβηγία, ενός πρωτοφανούς μακελειού  που άφησε πίσω του 92 νεκρούς. Η νορβηγική αστυνομία δεν έχει δώσει ακόμα στη δημοσιότητα τα στοιχεία του, τα νορβηγικά μέσα όμως αποκαλύπτουν την ταυτότητά του φέρνοντας στο φως στοιχεία της προσωπικότητας και της ζωή του.

 

Χριστιανός φονταμενταλιστής

Ο 32χρονος Νορβηγός, ήταν ως νέος, και μέχρι το 2007 μέλος του συντηρητικού Προοδευτικού κόμματος, FrP, κόμμα με βασικό πολιτικό του μότο τη μείωση της μετανάστευσης.

Μιλώντας στο δίκτυο TV2 News η επικεφαλής του κόμματος Siv Jensen δήλωσε έντρομη όταν έμαθε ότι ο ύποπτος ήταν πρώην μέλος του κόμματός της.

Τι είπε σε Twitter και Facebook

Post του στο Twitter που αποκάλυψε η νορβηγική εφημερίδα Aftenposten, με ημερομηνία 17 Ιουλίου, αναφέρει:

«Ένας άνθρωπος που έχει άποψη ισούται με 100.000 ανθρώπους που έχουν μόνο ενδιαφέροντα» θέση που διατύπωσε ο Βρετανός φιλόσοφος Τζον Στιούαρτ Μιλλ.

Την ίδια ώρα, στο προφίλ του στο Facebook περιγράφει τον εαυτό του ως συντηρητικό, χριστιανό, ανύπαντρο, με ενδιαφέροντα για το κυνήγι και τα παιχνίδια όπως World of Warcraft και Modern Warfare.

Ta posts του σε ακροδεξιά forums

brievik1Σε μία προσπάθεια να γίνουν αντιληπτά τα κίνητρα του, αναζητούνται οι τοποθετήσεις του σε forums και sites του Internet ιδιαίτερα στο ακροδεξιό Document.no.

Σε αυτά τα μηνύματα, ο Breivik, εκφράζει εθνικιστικές θέσεις και αντιτίθεται στην ιδέα της συμβίωσης σε μία κοινωνία, ανθρώπων διαφορετικών κουλτούρων.

«Είναι προφανές ότι η μαζική μετανάστευση είναι μόνο το αποτέλεσμα κάποιων μαρξιστικών θεωριών και πολύ σπάνια η απάντηση σε οικονομικές ή πολιτιστικές ανάγκες» αναφέρει.

Σε άλλο post του που φέρνει στο φως η γαλλική Figaro, ο 32χρονςο γράφει:

«Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι τα περίφημα δόγματα πολυτισμικότητας στην Ευρώπη, οδήγησαν στη συστηματική καταστροφή του χριστιανισμού, των ευρωπαϊκών παραδόσεων, της εθνικής ταυτότητας και κυριαρχίας. Αυτοί οι πολιτικοί μηχανισμοί, δεν θα μπορούσαν παρά να οδηγήσουν στην ισλαμοποίηση της Ευρώπης».

Πήρε απαλλαγή από το στρατό

Ο Breivik, ήταν σύμφωνα με το Spiegel, μέλος της Λέσχης Σκοποβολής του Όσλο και είχε, σύμφωνα με την εφημερίδα VG, στην κατοχή του νόμιμα τρία όπλα. Ένα πιστόλι τύπου γκλοκ, ένα τουφέκι και ένα κυνηγετικό όπλο.

Παρόλα αυτά, ο Breivik δεν είχε στρατιωτικό προφίλ και αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι δεν υπηρέτησε στο νορβηγικό στρατό ενώ δεν είχε καμία ειδική στρατιωτική εκπαίδευση.

Ιδιοκτήτης βιολογικής φάρμας

Με πτυχίο από τη σχολή εμπορίου του Όσλο, ο Breivik αυτοπαρουσιάζεται ως διευθυντής της Breivik Geofarm, μίας βιολογικής φάρμας που δημιουργήθηκε το 2009 , στην πόλη Ρένα, στα βόρεια της νορβηγικής πρωτεύουσας. Για το λόγο αυτό, ίσως η προμήθεια στις 4 Μαιου, και των έξι τόνων λιπασμάτων, τα οποία εικάζεται ότι χρησιμοποιήθηκαν ως πρώτη ύλη για την κατασκευή βόμβας που εξερράγη στο Όσλο.

Πενιχρά εισοδήματα

Ζούσε με τη μητέρα του και σύμφωνα με το περιοδικό Nouvel Observateur το 2009 δεν είχε κανένα εισόδημα ενώ τις προηγούμενες χρονιές τα εισοδήματά του ήταν πενιχρά.

Πηγή: CNN – Monde, Figaro, N. Obs, Spiegel
Επιμέλεια: Α. Πασχαλινού