Ευάγγελος Βενιζέλος: Η στάση των ΗΠΑ μέσα από το ΔΝΤ έναντι της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα υποστηρικτική


Ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε την Τετάρτη στην στάση ορισμένων Αμερικανών σχολιαστών και νομοθετών  που έχουν εγείρει ερωτήματα για την συνεχιζόμενη οικονομική υποστήριξη προς την Ελλάδα. Ο κύριος Βενεζέλος παρατήρησε ότι «είναι πολύ συνηθισμένο, γερουσιαστές ή βουλευτές να αναλαμβάνουν διάφορες νομοθετικές πρωτοβουλίες στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, χωρίς αυτές να απηχούν την πολιτική θέση και την γραμμή της Κυβέρνησης των ΗΠΑ». Ο Έλληνας Υπουργός τόνισε ότι «η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στην διεθνή οικονομική και δημοσιονομική κρίση και ειδικότερα σε σχέση με την ζώνη του Ευρώ και την Ελλάδα είναι δημόσια γνωστή και καθαρή και το ίδιο ισχύει και ως προς την αμερικανική στάση μέσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που είναι ιδιαίτερα υποστηρικτική». Καταλήγοντας ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «τα ζητήματα αυτά συζητήθηκαν σε πολύ θετικό και δημιουργικό πνεύμα κατά τις πρόσφατες συζητήσεις που είχαμε στην Αθήνα με την Υπουργό Εξωτερικών κ. Χίλαρι Κλίντον και τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Κρίστοφερ Σμάρτ».

Ο Αντιπρόεδρος και Υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος αναμένεται στην Ουάσιγκτον την Κυριακή όπου θα έχει την Δευτέρα προγραμματισμένη συνάντηση με την νέα Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και με εκπροσώπους της Αμερικανικής κυβέρνησης.

Στο μεταξύ το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, έστειλε επιστολή σε οκτώ μέλη της Αμερικανικής Γερουσίας στα οποία και εκφράζει ανησυχία για μια πρωτοβουλία τους που στοχεύει στο να παροτρύνει την κυβέρνηση του Προέδρου Ομπάμα να αποσύρει την υποστήριξή της προς τις προσπάθειες οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδος, μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου, Νίκο Λαριγκάκη, το ποσόν που χορηγεί το ΔΝΤ στην Ελλάδα παραχωρείται υπό μορφή δανείου και δεν αποτελεί δωρεάν βοήθεια για την διάσωσή της.  Επίσης επισημαίνει ότι δεν τίθεται θέμα να χαθούν ή να εκτεθούν σε κίνδυνο χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων. Κι ακόμα, λέει ο κύριος Λαριγκάκης, είναι ανάγκη να υποστηριχτεί η Ελλάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεδομένου ότι είναι πιστός και αφοσιωμένος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και γιατί ως χώρα ενέχει ζωτική σημασία για τα Αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της.

voanews