Το πράσινο τσάι μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης

 
Το πράσινο τσάι μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης

 

Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού φαίνεται ότι μειώνει την “κακή” χοληστερόλη ενώ αφήνει ανέπαφα τα επίπεδα της “καλής” χοληστερόλης, σύμφωνα με μία έρευνα που επισημαίνει ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων του συγκεκριμένου ροφήματος μπορεί να έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία.

Τα αποτελέσματα ενδεχομένως να εξηγούν γιατί το πράσινο τσάι συνδέεται με τον μειωμένο κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων, έγραψε ο Σιν-Σιν Ζενγκ και οι συνεργάτες του από το Union Medical College του Πεκίνου.

Η ομάδα των ερευνητών συγκέντρωσε τα αποτελέσματα 14 μελετών κατά τις οποίες κάποιοι εθελοντές κατανάλωσαν πράσινο τσάι ή απόσταγμά του για περιόδους από τρεις εβδομάδες έως τρεις μήνες και κάποιοι άλλοι εντάχθηκαν σε ομάδα που λάμβανε placebo.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού ως προς την μείωση της χοληστερόλης μπορεί να οφείλονται στις κατεχίνες, που μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερόλης στα έντερα, ανακοίνωσαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, η μείωση αυτή είναι αρκετά μικρή, προειδοποιεί ο Νέιθαν Ουόνγκ, υπεύθυνος του προγράμματος πρόληψης καρδιακών νοσημάτων του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Το πράσινο τσάι “δεν θα πρέπει να προτείνεται αντί αποδεδειγμένα επιτυχημένων φαρμάκων για την μείωση της χοληστερόλης για ασθενείς που έχουν υψηλή χοληστερόλη,” είπε ο ίδιος στο Ρόιτερς.

Μάλιστα, ορισμένοι ερευνητές υπογραμμίζουν τις πιθανές παρενέργειες από την μεγάλη κατανάλωση πράσινου τσαγιού ή αποσταγμάτων του καθώς υπάρχουν καταγγελίες για καταστροφή ήπατος, ενώ το πράσινο τσάι μπορεί ακόμη να μειώσει την δράση ορισμένων φαρμάκων.

Πάντως, το πράσινο τσάι συνδέεται με την μείωση του κινδύνου ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου καθώς και με την μείωση της πιθανότητας να πεθάνει κάποιος από πνευμονία.