Ακόμα φτηνότερο roaming


Μικρότερες χρεώσεις, πιο χαλαρές διακοπές; ©BELGA/Onoky/E.Audras

Μικρότερες χρεώσεις, πιο χαλαρές διακοπές; ©BELGA/Onoky/E.Audras

Η χρήση του κινητού στο εξωτερικό γίνεται ακόμα πιο προσιτή από αύριο με την εισαγωγή των νέων “πλαφόν” για την περιαγωγή, το λεγόμενο “roaming” στις χρεώσεις όμως οι τιμές θα παραμείνουν ακόμα και τώρα σαφώς υψηλότερες από ότι οι χρεώσεις για εθνικές κλήσεις, μια διαφορά που η ΕΕ θέλει να μηδενίσει μέχρι το 2015.

Η νέα φάση της επιβολής μέγιστων τιμών στις χρεώσεις περιαγωγής, που επιβάλλονται για τη χρήση του κινητού τηλεφώνου σε κράτος μέλος άλλο από εκείνο στο οποίο είναι εγγεγραμμένο το κινητό, αρχίζει την 1η Ιουλίου 2011, μειώνοντας ακόμα περισσότερο το κόστος της κινητής τηλεφωνίας για όσους ταξιδεύουν. Αυτό ωστόσο δεν είναι παρά ένα ακόμα στάδιο στην προσπάθεια επίτευξης της πλήρους εξίσωσης των χρεώσεων όπου και αν βρίσκεται ανά πάσα στιγμή ο κάθε χρήστης στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα, από την 1η Ιουλίου, οι μέγιστες χρεώσεις που μπορούν να επιβάλλουν στους πελάτες τους οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας για χρήση του κινητού στο εξωτερικό διαμορφώνονται ως εξής:

Πραγματοποίηση κλήσης: 0,35 ευρώ ανά λεπτό

Λήψη κλήσης: 0,11 ευρώ ανά λεπτό

Αποστολή γραπτού μηνύματος (SMS): 0,11 ευρώ ανά μήνυμα

Λήψη γραπτού μηνύματος: δωρεάν

Αποστολή ή λήψη αρχείων: 0,5 ευρώ ανά Megabyte

Οι χρεώσεις αυτές είναι οι μέγιστες που μπορεί να χρεώσει κάθε εταιρία τους συνδρομητές της, δεν περιλαμβάνουν τον ΦΠΑ και πρέπει να κοινοποιούνται στους πελάτες μόλις αυτοί εισέλθουν στο έδαφος άλλου κράτους μέλους. Επίσης ισχύει ήδη η μέγιστη χρέωση 50 ευρώ ανά συνδρομητή για χρήση του ίντερνετ από το κινητό στο εξωτερικό. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει υψηλότερο ή χαμηλότερο όριο και η εταιρία οφείλει να τον προειδοποιήσει μόλις φθάσει το 80% του ορίου.

Αυτά τα νέα όρια αποτελούν την πλέον πρόσφατη “δόση” των περιορισμών που επεβλήθησαν νομοθετικά το 2009 με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ισχύουν μέχρι τον Ιούλιο του 2012. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την ερχόμενη εβδομάδα τις προτάσεις της για τη συνέχεια, πάντα με στόχο τον περιορισμό του κόστους της περιαγωγής με κύριο εργαλείο πλέον την τόνωση του ανταγωνισμού μεταξύ των εταιριών κινητής τηλεφωνίας. Βασικός στόχος στο εξής θα είναι η μείωση των χρεώσεων για την αποστολή και λήψη ψηφιακού υλικού στο ίντερνετ μέσω κινητού.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία οι τιμές χονδρικής (που οι εταιρίες χρεώνουν η μία στην άλλη για τη χρήση των δικτύων τους από τους πελάτες κάθε μίας) και σημαντικότατη παραμένει η διαφορά μεταξύ χρήσης του ίντερνετ στο κινητό στο εσωτερικό και στο εξωτερικό: μια ενδεικτική διαφορά χρέωσης είναι η χρέωση πέντε λεπτών ανά Megabyte στο εσωτερικό αλλά 2,6 ευρώ μόλις ο ίδιος πελάτης βρεθεί σε άλλο κράτος μέλος.