«Δεν υπάρχουν σωτήρες και μαγικές αλλαγές»


Την αδήριτη ανάγκη της υπερψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος τόνισε εκ νέου στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, το βράδυ της Τετάρτης, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος παρεμβαίνοντας στην πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα των ημερών τόνισε «οι απαιτούμενες αλλαγές δεν θα προέλθουν από κάποιον σωτήρα, δεν θα τις φέρει καμία μαγική συνταγή, ούτε η κατάργηση της Βουλής των Ελλήνων, δηλαδή η κατάλυση της δημοκρατίας, φορείς των αλλαγών είναι τα κόμματα, που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της δημοκρατίας». Επανέλαβε ότι οι ιστορικές περιστάσεις και οι ευθύνες για την πορεία της χώρας υπερβαίνουν τις κομματικές γραμμές.

Ως εκ τούτου υπογράμμισε ότι παραμένει προσηλωμένος στην εθνική συνεννόηση αναμένοντας από τις πολιτικές δυνάμεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Την Πέμπτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ενώ την Τρίτη θα αρχίσει η συζήτησή του στην αρμόδια Επιτροπή, όπως ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενημερώνοντας τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Η ψήφισή του δε, αναμένεται να γίνει στις 28 Ιουνίου.

Περί τις 20 Ιουνίου αναμένεται και η κατάθεση στη Βουλή των εφαρμοστικών νόμων, οι οποίοι θα ψηφιστούν μέχρι τις 8 Ιουλίου, καθώς η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και των εφαρμοστικών νόμων έχει τεθεί ως προαπαιτούμενο από το ΔΝΤ για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου, η οποία αναμένεται να γίνει στις 15 Ιουλίου. Στους εφαρμοστικούς νόμους θα περιλαμβάνονται τα βασικά μέτρα για το 2011, η δημιουργία ταμείου δημόσιας περιουσίας αλλά και οι αποκρατικοποιήσεις.

Το ΔΝΤ θέτει επίσης δύο προϋποθέσεις για την έγκρισή της: Τη βιωσιμότητα του χρέους και τη διασφάλιση της συνέχισης της χρηματοδότησης της Ελλάδας και το 2012.

Κατά πληροφορίες, ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τα μέλη του οργάνου για την τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης, του Γιούρογκρουπ, η οποία, όπως είπε, είχε αποκλειστικό θέμα το ελληνικό ζήτημα, ειδικότερα την επέκταση της δανειοδότησης της χώρας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρωτοβουλία σύγκλησης της τηλεδιάσκεψης ανήκε στον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ασκεί πιέσεις για να κλείσει το συνολικό πακέτο στη Σύνοδο του Ιουνίου και να μην παραπεμφθεί για το Σεπτέμβριο.

Σε ό,τι αφορά στο Μεσοπρόθεσμο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στη μείωση του αφορολογήτου, ούτε στην εξίσωση του φόρου στα πετρέλαια θέρμανσης και κίνησης και ότι ως αντιστάθμισμα μελετάται η επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης κλιμακωτά ανά εισόδημα και για κάποια χρόνια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο χρονικός ορίζοντας  Επιπλέον, ο Υπουργός Οικονομικών έλαβε την προηγούμενη Δευτέρα τηλεφώνημα από τον Αμερικανό ομόλογο του, Τίμοθι Γκάιντνερ, στην οποία του εξήγησε τα μέτρα, που λαμβάνει η κυβέρνηση αλλά και τις πολιτικές ισορροπίες, που υπάρχουν στην παρούσα φάση στην ευρωζώνη.