Νέο γερμανικό παραλήρημα!

Δηκτικά σχόλια φιλοξενεί ο σημερινός γερμανικός Τύπος για την ελληνική οικονομία, με τη Bild να υποστηρίζει ότι οι Έλληνες περιγελούν την Ευρώπη, αλλά εξακολουθούν να εισπράττουν δισεκατομμύρια

Νέο γερμανικό παραλήρημα!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Bild με το γνώριμο προκλητικό ύφος της επιγράφει το ρεπορτάζ της “Οι Έλληνες περιγελούν την Ευρώπη και εντούτοις παίρνουν νέα δισεκατομμύρια”. Το ρεπορτάζ συνοδεύεται και από μια φωτογραφία που δείχνει διαδηλωτές στο Σύνταγμα και ένα πανό με τον αγκυλωτό σταυρό μέσα σε ένα κύκλο από τα αστεράκια της ΕΕ.

“Η Ελλάδα… δεν έχει τέλος” είναι ο τίτλος που επέλεξε η SüddeutscheZeitung για το σχόλιό της σχετικά με την κρίσιμη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, την έλλειψη συμφωνίας και συντονισμένης πολιτικής μεταξύ του Βερολίνου, του Λουξεμβούργου, της Ουάσινγκτον και της Αθήνας.

Ο σχολιαστής διαπιστώνει ότι μερικές κυβερνήσεις της ανατολικής Ευρώπης δυσκολεύονται να εξηγήσουν στους πολίτες τους γιατί αυτοί θα πρέπει να κάνουν αιματηρές θυσίες για να μπουν στη ζώνη του ευρώ και από την άλλη πλευρά η Ελλάδα να παίρνει τόσο μεγάλα πακέτα στήριξης. Και η εφημερίδα καταλήγει:

“Η μεγάλη ανησυχία είναι ότι ο φορολογούμενος θα κληθεί εκ νέου να πληρώσει δισεκατομμύρια ευρώ. Μπορεί το Βερολίνο να ζητά από τις ιδιωτικές τράπεζες να συμμετάσχουν, όμως αυτές αμύνονται σθεναρά. Και τι θα γίνει στην περίπτωση που δεν έχουν ελληνικά ομόλογα όπως ακούγεται; Έτσι είναι όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και τίποτα δεν έχει κλείσει”.

“Ένα βήμα πιο κοντά στο χάος” είναι ο τίτλος του σχολίου της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, η οποία παρομοιάζει τη νέα προσπάθεια βοήθειας της Ελλάδας με τον τετραγωνισμό του κύκλου, μια και η κάθε πλευρά έχει ταμπουρωθεί πίσω από τις θέσεις της: Η εφημερίδα επικαλείται υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ευρωζώνης, οι οποίοι δεν κατονομάζονται, και προσθέτει ότι προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία, όμως οι διαφορές μεταξύ των εμπλεκομένων δεν είναι πια μεγάλες.

Η συντηρητική FrankfurterAllgemeineZeitung αφιερώνει το σημερινό της σαλόνι στην Ελλάδα, την κρίση, τις αιματηρές οικονομίες που πρέπει να γίνουν και στην αντίληψη που επικρατεί σύμφωνα με τον αρθρογράφο Μίχαελ Μάρτενς ότι “οι Έλληνες δεν αναζητούν την ευθύνη στον εαυτό τους για τη μιζέρια στην οποία έχουν περιπέσει. Προτιμούν να ρίχνουν την ευθύνη σε άλλους και κατά προτίμηση στην Άνγκελα Μέρκελ και στους Γερμανούς”.