Εξοικονομώ: κολλάει το πρόγραμμα για τους ΟΤΑ λέει ο Σ. Καλαφάτης

 

Για κυβερνητική απραξία στην προώθηση του προγράμματος «Εξοικονομώ» για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης κάνει λόγο ο υπεύθυνος του τομέα Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης.

Ο κ. Καλαφάτης υποστηρίζει πως η κυβέρνηση δεν κάνει χρήση του ΕΣΠΑ, το οποίο χαρακτηρίζει ως «σημαντικότερο αναπτυξιακό εργαλείο» που έχει στα χέρια της και ζητά την ενεργοποίηση των δράσεων ενεργειακής αναβάθμισης που βρίσκονται σε αναστολή.

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση του Σταύρου Καλαφάτη είχε ως εξής:

«Η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης να προωθήσει ταχύτερα τις σχετικές διαδικασίες υλοποίησής του ΕΣΠΑ και να άρει τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια είναι εμφανής και στην περίπτωση της δράσης «Εξοικονόμηση Ενέργειας από τους ΟΤΑ» του προγράμματος ‘Εξοικονομώ’.

Οι σχετικές προτάσεις που αφορούν σε παρεμβάσεις μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης στο αστικό περιβάλλον, με έμφαση στα δημοτικά κτήρια και την αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων των Δήμων, υποβλήθηκαν λίγο διάστημα πριν τις εκλογές του 2009 και έκτοτε δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί. Η διαδικασία φαίνεται ότι έχει παγώσει.

Μέσω της απραξίας της η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι αδιαφορεί ή αδυνατεί να κινηθεί προς την κατεύθυνση επίτευξης δύο σημαντικών αναπτυξιακών στόχων :

*Της ορθολογικής υλοποίησης της εθνικής και ευρωπαϊκής στρατηγικής για την Εξοικονόμηση Ενέργειας στη χώρα.

*Της αποτελεσματικής αξιοποίησης και απορρόφησης ευρωπαϊκών πόρων, που τόσο ανάγκη τους έχει σήμερα η αγορά και ιδιαίτερα ο κατασκευαστικός κλάδος.

Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να αφυπνιστεί και να πιστέψει στο σημαντικότερο αναπτυξιακό εργαλείο που έχει σήμερα στα χέρια της, που είναι το ΕΣΠΑ.

Οφείλει να ‘τρέξει’ άμεσα όλες τις απενεργοποιημένες δράσεις, ώστε να ωφεληθούν ενεργειακά οι Δήμοι και η εν γένει αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας».

econews