ΠΟΥ: Καινούργια μετάλλαξη των βακτηριδίων E.Coli προκάλεσε την επιδημία στην Ευρώπη

An employee holds petri dishes with bacterial strains of EHEC bacteria (bacterium Escherichia coli.) in the microbiological laboratory of the University Clinic Eppendorf- UKE in the northern German town of Hamburg, June 2, 2011

Φωτογραφία Reuters

Καλλιέργειες των συγκεκριμένων βακτηριδίων E.Coli

Επιστήμονες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δηλώνουν ότι η δυνητικά θανατηφόρα επιδημία βακτηριδίων E.Coli που έχει κοστίσει τη ζωή σε 18 άτομα, οφείλεται σε σπάνια και επιθετική μορφή των βακτηριδίων.

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι προκαταρκτικά τέστ δείχνουν ότι αυτή η επιδημία οφείλεται σε γενετική μετάλλαξη και επανασύνδεση δύο διαφορετικών βακτηριδίων της οικογένειας E.Coli.  Επιστήμονες στη Κίνα που ανέλυσαν την επιδημία στη Γερμανία επιβεβαίωσαν ότι τα εν λόγω βακτήρια δεν έχουν ξαναπαρουσιαστεί στο παρελθόν.

Πάνω από 1.600 άτομα σε 11 χώρες της Ευρώπης έχουν αρρωστήσει από τα βακτήρια, με τους περισσότερους θανάτους και εκατοντάδες ασθένειες να έχουν προκύψει στην Γερμανία.

Πάντως οι αρχές δεν έχουν μπορέσει να βρουν από πού ξεκίνησε η επιδημία, αλλά είναι γνωστό ότι αυτού του είδους οι μολύνσεις προέρχονται κυρίως από τρόφιμα.

Λόγω του προβλήματος τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν τη Πέμπτη απαγόρευση στις εισαγωγές αγγουριών από την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Δανία και την Ελβετία.  Επίσης η Ρωσία απαγόρευσε όλες τις εισαγωγές φρέσκων λαχανικών από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκαλώντας την έντονη αντίδραση των Βρυξελλών, δεδομένου ότι η Ένωση εξάγει κάθε χρόνο στην Ρωσία λαχανικά ύψους 853 εκατομμυρίων δολαρίων.

voanews.