Νεαροί εφευρέτες

Ο νεαρός Ρώσος εφευρέτης Ζντάν Σούκωφ

Η Αμερικανική εταιρεία ηλεκτρονικών μικροτσίπ Intel διοργάνωσε Διεθνή Έκθεση μαθητών επιστημόνων και εφευρετών στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια.  Στόχος της η προώθηση καινοτόμων ιδεών νέων ανθρώπων που μια μέρα ίσως αλλάξουν τη ζωή μας με τις εφευρέσεις τους.

Πάνω από 1.500 εκκολαπτόμενοι επιστήμονες, από 65 χώρες, συμμετείχαν στην Διεθνή Έκθεση Επιστήμης και Μηχανικής.  Ένας απ’ αυτούς ήταν και ο 16χρονος Ρώσος Ζντάν Σούκωφ, που παρουσίασε μικρό ρομποτικό όχημα προσαρμοσμένο για αντιτρομοκρατική χρήση.  Μπορεί να χρησιμοποιηθεί, λέει, για τον εντοπισμό και εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών.

Ένας άλλος μαθητής απ’ την Ουκρανία δημιούργησε μουσικό όργανο που παράγει ταυτόχρονα τον ήχο κιθάρας και βιολιού, ενώ η ομάδα απ’ το Χονγκ Κόνγκ παρουσίασε όργανο που βοηθά άτομα με αχρωματοψία να αναγνωρίζουν τα διάφορα χρώματα, καθώς και μια συσκευή ασφάλειας που διακόπτει την παροχή ρεύματος σε ηλεκτρικές συσκευές.

Η Μέγκαν Πέρκινς από το Κεντάκι

Πάντως ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι πολλοί μαθητές επιστήμονες που παρουσίασαν τις εφευρέσεις τους στη Διεθνή Έκθεση στη Καλιφόρνια, ήταν κορίτσια, όπως η Μέγκαν Πέρκινς από το Κεντάκυ που παρουσίασε εξαρτήματα καυσίμων για πυραύλους.  Το αγαπημένο της χόμπυ είναι η εκτόξευση μικρών πυραύλων και όπως λέει θέλει να γίνει μηχανικός στο τομέα της αεροναυπηγικής.

Η νεαρή επιστήμονας Φραντσέλλα Ρόχας απ’ την Κόστα Ρίκα

Παράλληλα, η 15χρονη Μίριαμ Τούζι, από την Τυνησία επιδίδεται στο τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής, αναπτύσσοντας μονάδα εξοικονόμησης ύδατος και η συνομήλικη της, Φραντσέλα Ρόχας από την Κόστα Ρίκα, ανέπτυξε συσκευή μετατροπής της ηλιακής σε ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας καθρέφτες, θερμότητα και πίεση για την ηλεκτροδότηση μηχανών.  «Δεν υπάρχουν πολλά κορίτσια που θέλουν να γίνουν μηχανικοί», λέει η Φραντσέλα, «αλλά εγώ αυτό θέλω να γίνω και οι γονείς που με υποστηρίζουν 100%».

Η επιστήμη είναι ένας συναρπαστικός τομέας, δηλώνουν τα νέα παιδιά που συμμετείχαν στην Διεθνή Έκθεση Επιστήμης και Μηχανικής στη Καλιφόρνια και ονειρεύονται μια καριέρα στο χώρο αυτό.

voanews (Άννα Καραγιαννοπούλου)

Το ρεπορτάζ στηρίχθηκε εν μέρη σε υλικό του Michael O’Sullivan απ’ το Αγγλικό Πρόγραμμα της ΦτΑ