Ρωγμές στον αντιδραστήρα του Κοζλοντούι

 

 

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ρωγμές εντοπίστηκαν στα προστατευτικά περιβλήματα των 37 από τις 61 ράβδους ελέγχου του αντιδραστήρα του Κοζλονούι στη Βουλγαρία. Ολες οι ράβδοι πρόκειται να αντικατασταθούν προληπτικά. Την περασμένη εβδομάδα τα επίπεδα ραδιενέργειας είχαν αυξηθεί μέσα στο κέλυφος του ίδιου αντιδραστήρα, όχι όμως και έξω από το κτίριο. Πέρυσι ένα ανάλογο περιστατικό στον αντιδραστήρα 6 είχε σημάνει επίσης συναγερμό, ενώ στο τέλος Απριλίου, κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης, διαπιστώθηκε αύξηση στα επίπεδα ραδιενεργού αερίου xenon (Χe 133).
Οι αντιδραστήρες πεπιεσμένου ύδατος 5 και 6 είναι σοβιετικής τεχνολογίας, κατασκευάστηκαν το 1987 και το 1991 αντίστοιχα και είναι οι μόνοι που λειτουργούν σήμερα στο Κοζλοντούι, το μοναδικό πυρηνικό σταθμό της γειτονικής χώρας. Οι τέσσερις υπόλοιποι αντιδραστήρες, παλαιότερης τεχνολογίας, τέθηκαν εκτός λειτουργίας, σε έναν από τους όρους που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ενωση προκειμένου να δεχθεί τη Βουλγαρία στους κόλπους της το 2007. Ενδεικτικό είναι πάντως ότι παλαιότερη έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας τους είχε κατατάξει στους 10 πιο επικίνδυνους αντιδραστήρες παγκοσμίως.
Η Βουλγαρία εξετάζει εδώ και χρόνια την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού σταθμού κοντά στην πόλη Μπέλενε, ανατολικότερα του Κοζλοντούι, επίσης επάνω στον Δούναβη. Το καλοκαίρι του 2010 όμως η βουλγαρική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι παγώνει επ’ αόριστον τη σχεδιασμένη κατασκευή του λόγω της αβεβαιότητας για την απόσβεση της επένδυσης.