Συνεδριάζει στη Ρώμη η Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη

France's President Nicolas Sarkozy, rigth, leaves with Libyan National Transitional Council's Mustapha Abdeljalil after a meeting at the Elysee Palace, Paris, April 20, 2011

Φωτογραφία AP

Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί με τον επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ

Τα 22 μέλη της λεγόμενης Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη συνεδριάζουν σήμερα στη Ρώμη για να διερευνήσουν τρόπου χρηματοδότησης της αντιπολίτευσης στη Λιβύη, ενώ ενισχύεται η πιθανότητα μεταβίβασης χρημάτων στους αντάρτες μέσω «προσωρινού μηχανισμού χρηματοδότησης».

Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, θα συμμετάσχει στην σύνοδο, στην οποία θα παρευρεθεί και ο επικεφαλής του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Άντερς Φόγκ Ρασμούσεν, δήλωσε ότι συμφωνεί με την λήψη «κάθε απαραίτητου μέτρου» για την άσκηση πίεσης στον Λίβυο ηγέτη Μοαμάρ Γκαντάφι.  Ο κ. Ρασμούσεν δήλωσε επίσης ότι θα «βοηθούσε» η «επαρκής χρηματοδότηση» της αντιπολίτευσης στη Λιβύη.

Ο επικεφαλής της οικονομικής επιτροπής της αντιπολίτευσης, Αλί Ταρχούνι, δήλωσε ότι οι αντάρτες περιμένουν από τη Γαλλία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ να χορηγήσουν 2 με 3 δισεκατομμύρια δολάρια υπό μορφή πιστώσεων με αντίκρισμα τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Λιβύης στο εξωτερικό.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί της Μισράτα από κυβερνητικές δυνάμεις στη Λιβύη, ενώ εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις αγωνίζονται να απομακρύνουν εκατοντάδες μετανάστες και τραυματίες αμάχους απ’ την πόλη.  Παρά τους βομβαρδισμούς, πλοίο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης κατάφερε αγκυροβολήσει στο λιμάνι της Μισράτα για να παραλάβει 800 ανθρώπους και να μεταφέρει βασικά εφόδια.

voanews