Αντιδράσεις για τις αναδρομικές αξιώσεις

Κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις προκαλεί η επαναφορά στην επικαιρότητα των διεκδικήσεων αναδρομικών ύψους πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από 850 συνταξιούχους βουλευτές. Οι συνταξιούχοι βουλευτές έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη διεκδικώντας και γι’ αυτούς τα αναδρομικά που πήραν οι δικαστικοί, για το διάστημα 2003-2007. Η κυβέρνηση δια στόματος Γ. Παπακωνσταντίνου απέκλεισε το ενδεχόμενο να ικανοποιηθεί η απαίτηση για αναδρομική προσαρμογή της βουλευτικής σύνταξης.
“Τέτοιου είδους αιτήματα προσβάλλουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα ιδιαίτερα στην παρούσα δημοσιονομική συγκυρία” δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών εκφράζοντας την δυσφορία της κυβέρνησης.

“Όλοι θα πρέπει να συναισθανθούν την κρισιμότητα των στιγμών που περνά ο τόπος και των επώδυνων θυσιών που επωμίζονται οι πολίτες”, τονίζει ο Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος
«Δεν υιοθετούμαι την πρωτοβουλία των πρώην βουλευτών και την έχουμε καταδικάσει ήδη από την περίοδο της διακυβέρνησή μας», δήλωσε στον ΑΘΗΝΑ 984 ο Γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος. 
Σε αυτή την κρίσιμη οικονομική περίοδο που περικόπτονται τα εισοδήματα εκατομμυρίων Ελλήνων και δοκιμάζονται οι αντοχές τους, το να υποβάλλονται από οποιοδήποτε τέτοιες απαιτήσεις είναι για μας προκλητικές και απαράδεκτες δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης. Άφησε παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιληφθεί και η επιτροπή δεοντολογίας του κόμματος, εάν υπάρχουν περιπτώσεις πρώην βουλευτών της ΝΔ που προβούν σε τέτοια ενέργεια.

«Απαράδεκτη και προκλητική για το λαό δεν είναι μόνο η απαίτηση για αυξήσεις και αναδρομικά στις βουλευτικές συντάξεις, αλλά και η ίδια η ύπαρξη των βουλευτικών συντάξεων, που το ΚΚΕ με επιμονή θέτει ζήτημα κατάργησής τους», τονίζει σε ανακοίνωση του το γραφείο τύπου του ΚΚΕ. «Η κυβέρνηση και η Τρόικα προωθούν με βάση το μνημόνιο δραστικές περικοπές στη λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων αφαιρώντας ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και κυρίως των νεοπροσληφθέντων, δήλωσε ο υπεύθυνος Εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης.
«Δεν μπορεί την ώρα που η κοινωνία δοκιμάζεται σκληρά και η ανεργία και η φτώχεια κάνουν το μέσο Έλληνα να στενάζει, πρώην βουλευτές να διεκδικούν επιστροφή αναδρομικών», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Γιάννης Οικονόμου.