Ενώθηκαν Φαταχ-Χαμάς

Σημαντική μέρα γι ατην Παλαιστίνη. Για νίκη της τρομοκρατίας, μιλάει ο Ισραηλινός πρωθυπουργος

Ενώθηκαν Φαταχ-Χαμάς

 

Ειρήνη επήλθε ανάμεσα στη Φατάχ και τη Χαμάς με μια συμφωνία ορόσημο, μετά από τέσσερα χρόνια διαμάχης.

Η συμφωνία υπεγράφη το μεσημέρι της Τετάρτης στην έδρα των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών παρουσία του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής και ηγέτη του κινήματος Φατάχ Μαχμούντ Αμπάς και του Χάλεντ Μεσάαλ, του εξόριστου ηγέτη της ισλαμιστικής Χαμάς.

«Οι Παλαιστίνιοι αποφάσισαν να γυρίσουν για πάντα τη μαύρη σελίδα της διχόνοιας» δήλωσε ο Μαχμούντ Αμπάς και κάλεσε το Ισραήλ να επιλέξει ανάμεσα στον εποικισμό και την ειρήνη.

Η Χαμάς θα εργαστεί για την επίτευξη του «εθνικού παλαιστινιακού στόχου» που είναι η εδραίωση ενός κυρίαρχου κράτους στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, δήλωσε από την πλευρά του ο Χάλεντ Μεσάαλ.

Ο Μεσάαλ ανέφερε ότι η «μοναδική μας μάχη είναι εναντίον του Ισραήλ», ενώ διαβεβαίωσε ότι η εποχή της διχόνοιας μεταξύ των Παλαιστινίων είναι «πίσω μας».

Η συμφωνία ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα και υπεγράφη την Τρίτη στο Κάιρο από όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις ύστερα από ενάμισι χρόνο διαπραγματεύσεων. Επικρίθηκε έντονα από το Ισραήλ που βλέπει ενίσχυση στη θέση της Χαμάς, την οποία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Η έναρξη της επίσημης τελετής καθυστέρησε εξαιτίας ενός θέματος πρωτοκόλλου. Πηγή της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, που παρέστη στην τελετή και ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι η Φάταχ και η Χαμάς δεν συμφωνούσαν για τη θέση του Χαλέντε Μεσάαλ κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής, αν δηλαδή ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς θα σταθεί δίπλα στο Μαχμούντ Αμπάς στο βήμα!

Ο Αμπάς ήθελε να είναι μόνος στο βήμα για να τονίσει τη θέση του ως προέδρου των Παλαιστινίων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου καταδίκασε τη συμφωνία.

«Αυτό που συνέβη σήμερα στο Κάιρο είναι ένα τεράστιο πλήγμα στην ειρήνη και μια μεγάλη νίκη για την τρομοκρατία» είπε ο Νετανιάχου στους δημοσιογράφους στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Λονδίνο.

 

Τουρλή Μαρία