Η αλήθεια για τη μαργαρίνη

Σε σχέση με το πλήθος των ανακριβειών και ανυπόστατων στοιχείων που αναφέρονται στις μαργαρίνες, σε e-mail που κυκλοφορεί ευρέως με τίτλο «Μαργαρίνη, μια πλαστική ουσία», εκ μέρους του Τμήματος Διατροφής και Επιστημονικής Επικοινωνίας της Unilever, θα βρείτε παρακάτω διεξοδικές και επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις, ώστε να μην επικρατεί παραπληροφόρηση για τη διατροφική αξία των μαργαρινών και να σταματήσει η δυσφήμιση καταξιωμένων ειδών διατροφής. Η βασικότερη παρανόηση πάνω στην οποία έχει βασιστεί η συγγραφή αυτού του άρθρου είναι ότι προσδίδει στις μαργαρίνες αρνητικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες των trans λιπαρών, τα οποία εδώ και δεκαετίες έχουν εξαλειφθεί από κάθε μαλακή μαργαρίνη που καταναλώνουμε στα σπίτια μας.

1. Το βούτυρο και η μαργαρίνη έχουν την ίδια ποσότητα θερμίδων.

Όχι. Το αγελαδινό βούτυρο έχει 74 θερμίδες ανά 10γρ. ενώ η μαργαρίνη, όπως το Βιτάμ Soft, 54 θερμίδες. Φυσικά υπάρχουν και μαργαρίνες με χαμηλότερα λιπαρά (light) που έχουν ακόμα λιγότερες θερμίδες. Για παράδειγμα το Becel pro-activ light έχει 22 θερμίδες ανά 10γρ.

2. Το βούτυρο έχει λίγα περισσότερα κορεσμένα σε ποσότητα 8 g σε σύγκριση με 5 g.
Δεν ισχύει. Η πραγματική διαφορά είναι 5-7g για το βούτυρο και 1,5-2g για τη φυτική μαλακή μαργαρίνη. Η διαφορά αυτή στην περιεκτικότητα κορεσμένων λιπαρών είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων (έμφραγμα ή εγκεφαλικό).

3. Τρώγοντας μαργαρίνη, αυξάνει (στις γυναίκες) κατά 53% τις πιθανότητες να προκαλέσει καρδιακή δυσλειτουργία. (πρόσφατη ιατρική μελέτη του HARVARD).
Η έρευνα αφορούσε την κατανάλωση trans λιπαρών. Τέτοια λιπαρά δεν υπάρχουν στις μαργαρίνες, ενώ αντιθέτως υπάρχουν στο βούτυρο.

4. Τρώγοντας βούτυρο αυξάνεται η απορρόφηση άλλων θρεπτικών ουσιών από τα αλλά φαγητά.
Αυτό ισχύει για όλα τα λιπαρά γιατί υπάρχουν βιταμίνες που είναι λιποδιαλυτές.

5. Το βούτυρο από την φύση του έχει πολλές θρεπτικές ουσίες, ενώ η μαργαρίνη περιέχει μόνο τα πρόσθετα στοιχεία που του βάζουν.
Οι μαλακές μαργαρίνες παράγονται από επιλεγμένα φυτικά έλαια, τα οποία είναι από τη φύση τους πηγή ωφέλιμων ωμέγα-3 λιπαρών, που συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς και είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη. Το βούτυρο δεν περιέχει τέτοια «καλά» ωμέγα-3, ενώ αντίθετα περιέχει περισσότερα «κακά» κορεσμένα και trans λιπαρά, τα οποία μπορεί να αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερίνης.

6. Το βούτυρο έχει πολύ καλή γεύση και αυξάνει την γεύση των άλλων φαγητών.
Μία από τις «μαγικές» ιδιότητες των λιπαρών – ανεξαρτήτως της προέλευσής τους, είτε πρόκειται για μαργαρίνη, είτε για βούτυρο – είναι ότι αναδεικνύουν τη γεύση στα φαγητά. Για λόγους υγείας, όμως συστήνεται όλα τα λιπαρά να καταναλώνονται με μέτρο και να προτιμάμε τα φυτικά λιπαρά αντί των ζωικών.