Χυμός, αλλά τι χυμός;

Τι κρύβεται μέσα του?

Η κατανάλωση χυμών φρούτων στην ΕΕ έχει σχεδόν διπλασιασθεί τα είκοσι τελευταία χρόνια λόγω των ωφελειών που φέρονται να έχουν για την υγεία. Εκείνο που δεν έχει διπλασιασθεί είναι η γνώση του τι ακριβώς περιέχει ένα ποτήρι “πορτοκαλάδα”: είναι χυμός, είναι το λεγόμενο “νέκταρ”, είναι μίγμα διαφόρων συστατικών; Πρόταση οδηγίας που εξετάζει το ΕΚ έχει σα στόχο να βελτιώσει και την ποιότητα των χυμών και να διαφωτίσει περισσότερο τους καταναλωτές.

Το 80% και πλέον του χυμού πορτοκαλιού που καταναλώνεται στην ΕΕ προέρχεται από τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ, με την Ένωση να απορροφά σχεδόν τα δύο τρίτα των παγκοσμίων εξαγωγών αλλά αυτό με τη σειρά του έχει τουλάχιστον ένα αρνητικό στοιχείο: τις τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπονται για να μεταφερθούν οι ποσότητες αυτές στην Ευρώπη, όπως σημειώνει και η έκθεση που παρουσίασε στο ΕΚ ο Ισπανός ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, Andres Perello Rodriguez.

Έτσι, πρόταση που εξετάζει το ΕΚ αναζητά τρόπους ενίσχυσης της ευρωπαϊκής παραγωγής, με κέρδος όχι μόνο τις λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αλλά και τον καλύτερο έλεγχο των συνθηκών εργασίας στην αλυσίδα παραγωγής των χυμών αλλά και την τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων ασφάλειας τροφίμων.

Επιπλέον, σημειώνει η έκθεση, οι παραγωγοί στη Βραζιλία και τις ΗΠΑ καλλιεργούν πορτοκάλια αποκλειστικά για την παραγωγή χυμών ενώ στην Ευρώπη χρησιμοποιούνται μόνο πορτοκάλια που δεν είναι κατάλληλα για πώληση ως φρούτα αλλά παραμένουν απολύτως  κατάλληλα για μετατροπή σε χυμό.

Τι προτείνεται

Μεταξύ άλλων, η οδηγία που εξετάζει το ΕΚ θα επιτρέψει στους παραγωγούς να προσθέτουν σε αναλογία μέχρι και 10% χυμό μανταρινιού Σατσούμα που προσθέτει γεύση αλλά και ωφελεί την υγεία, με την έκθεση του Andres Perello Rodriguez να επισημαίνει ότι αυτό είναι κάτι που ήδη κάνουν παραγωγοί εκτός ΕΕ με το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που συνεπάγεται αυτό.

Από δε την πλευρά του καταναλωτή, το Κοινοβούλιο ζητά καλύτερη ενημέρωση για τις διαφορές μεταξύ “χυμού” που δεν περιλαμβάνει πρόσθετη ζάχαρη και “νέκταρ” που είναι συμπυκνωμένος χυμός στον οποίο μπορεί να προστεθεί ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά.

Πρόκειται για πληροφορίες με ιδιαίτερη χρησιμότητα για καταναλωτές όπως παιδιά, διαβητικοί και άτομα που πασχίζουν να ελέγξουν το βάρος τους.

Πέραν του ζητήματος των χυμών το ΕΚ επεξεργάζεται αυτή την περίοδο νομοθεσία και για άλλα συναφή ζητήματα, όπως να παρασχεθεί η δυνατότητα σε κάθε κράτος μέλος να επιτρέπει ή να απαγορεύει την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στο έδαφός του ή το να επιβληθεί η ευκρινής σήμανση της ύπαρξης κλωνοποιημένων συστατικών σε τρόφιμα ή ακόμα η επιβολή αυστηρότερων ελέγχων στη χρήση αντιβιοτικών στα ζώα.