Ακλόνητη η πίστη Βουλγαρίας, Τουρκίας και Ρουμανίας στην πυρηνική ενέργεια

Οι εξελίξεις στην Ιαπωνία αποτέλεσαν σημείο καμπής για τη Γερμανία, η οποία αναζητεί τρόπους εξόδου από την πυρηνική ενέργεια. Τα Βαλκάνια και η Τουρκία ωστόσο δεν προτίθενται να εγκαταλείψουν τα πυρηνικά τους σχέδια.

 

Στην ανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη οι κυβερνήσεις επιμένουν στην αναγκαιότητα της ατομικής ενέργειας με λίγο πολύ γνωστά επιχειρήματα του τύπου: «Η πυρηνική ενέργεια εγγυάται την αυτονομία μας» ή «οι πυρηνικοί σταθμοί μας είναι ασφαλείς».

Δυόμιση εβδομάδες μετά τη Φουκουσίμα, Πολωνία, Ρουμανία, Τσεχία, Ουγγαρία, Βουλγαρία και Τουρκία δεν βλέπουν κανένα λόγο να θέσουν τέλος στις πυρηνικές τους φιλοδοξίες.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τούσκ για παράδειγμα υπενθυμίζει ότι το ατύχημα στην Ιαπωνία δεν οφείλονταν σε προβλήματα του πυρηνικού σταθμού, αλλά στον σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε. Την ίδια στιγμή ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν προχωρά ακόμα παραπέρα: «Ένας σεισμός μπορεί να προκαλέσει ζημιές και στις γέφυρες. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα σταματήσουμε να κατασκευάζουμε γέφυρες»;
Αντέχουν ισχυρότατους σεισμούς
Η Τουρκία, όπως άλλωστε και η Πολωνία, προωθεί στην κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων. Σε αντίθεση ωστόσο με την Πολωνία στη Τουρκία σημειώνονται συχνά ισχυρές σεισμικές δονήσεις.
Παρόμοια είναι η κατάσταση και στη Ρουμανία. Και εδώ ελλοχεύουν κίνδυνοι από τις σεισμικές δονήσεις. Ο Λούτσιαν Μπίρο επικεφαλής της Ρουμανικής Ατομικής Υπηρεσίας είναι ωστόσο πεπεισμένος ότι το πυρηνικό εργοστάσιο στη Τσερναβόντα, που ξεκίνησε να κατασκευάζεται στη δεκαετία του ΄80 και ολοκληρώθηκε το 2007 είναι ασφαλές: «Ο πυρηνικός σταθμός αντέχει σεισμό 8 Ρίχτερ. Καινούργια τεστ κάνουν λόγο ακόμα και για 8,5 Ρίχτερ. Όταν όμως έγιναν τα πρώτα τεστ πριν από 20 χρόνια τα μηχανήματα δεν ήταν τόσο ακριβή όπως σήμερα. Που σημαίνει ότι η παρούσα κατάσταση είναι ακόμα καλύτερη από αυτή που είχε αρχικά προγραμματιστεί».
Περαιτέρω εγγυήσεις για το Μπέλενε ζητά η Σόφια
τη Βουλγαρία οι εξελίξεις στην Ιαπωνία οδήγησαν σε τρίμηνο πάγωμα των σχεδίων κατασκευής του νέου πυρηνικού εργοστασίου στο Μπέλενε. Πριν από μια εβδομάδα ο υπουργός Ενέργειας Τράιτσο Τράικοφ ζήτησε από την ρωσική κατασκευαστική εταιρία περαιτέρω εγγυήσεις για την ασφάλεια των αντιδραστήρων. Παρά τα όσα διαδραματίζονται στην Ιαπωνία η πλειοψηφία των Βουλγάρων εξακολουθεί να επιθυμεί την πυρηνική ενέργεια. Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 51% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της ατομικής ενέργειας και το 45% κατά.