«Σφαλιάρα» από τη Φινλανδία

 

Η νίκη του Εθνικής Συμμαχίας αποτελεί χτύπημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

 

«Σφαλιάρα» από τη Φινλανδία

Οι Φινλανδοί είπαν «όχι» πλάτη στα πλάνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίξει το σχέδιο διάσωσης της Πορτογαλίας από τη χρεοκοπία εξαιτίας του δημοσιονομικού της χρέους, ωθώντας το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα των Αληθινών Φινλανδών σε κρίσιμο ρόλο στο νέο Kοινοβούλιο.

Στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής πρώτο κόμμα αναδείχθηκε η Εθνική Συμμαχία (20,4%) που καταλαμβάνει 44 έδρες στο νέο Κοινοβούλιο, δεύτεροι ήλθαν οι Σοσιαλδημοκράτες (19,1% και 42 έδρες), ενώ θεαματική άνοδο κατέγραψαν τα ποσοστά της εθνικιστικής δεξιάς, του κόμματος των «Αληθινών Φινλανδών» (19%) που κέρδισαν 39 έδρες. Το κόμμα του Κέντρου, της απερχόμενης πρωθυπουργού Μαρί Κιβινιέμι ήλθε τέταρτο, με ποσοστό 15,8% και 35 έδρες.

Η Εθνική Συμμαχία καλείται τώρα να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γίρκι Κατάινεν αναμένεται να είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.

Την ώρα που οι Σοσιαλδημοκράτες ζητούν αλλαγές στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, περιλαμβανομένου και του πακέτου διάσωσης της Πορτογαλίας, οι «Αληθινοί Φινλανδοί» απορρίπτουν συνολικά τις προτάσεις. Μία «εχθρική» φινλανδική κυβέρνηση θέτει σε άμεσο κίνδυνο την οικονομική διάσωση της Λισαβόνας.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης, το φινλανδικό Κοινοβούλιο έχει τη δυνατότητα να θέσει σε ψηφοφορία το αίτημα της ΕΕ για διάθεση οικονομικού πακέτου διάσωσης από το χρέος, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να σταματήσει σχέδια που προβλέπουν τη χορήγηση βοήθειας από τις οικονομίες των άλλων χωρών, για τη στήριξη της πορτογαλικής οικονομίας και τη σταθεροποίηση της θέσης της στις διεθνείς αγορές.

Η εκτόξευση της δύναμης των λαϊκιστών Αληθινών Φινλανδών υποδεικνύει τη διογκούμενη αντίθεση του εκλογικού σώματος στις αποφάσεις της ΕΕ, να ξεπληρώσει το δημόσιο χρέος μερικών αδύναμων οικονομιών της ευρωζώνης, όπως της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και τώρα της Πορτογαλίας.