Απάντηση Δρούτσα σε δηλώσεις Νταβούτογλου


Την σταθερή προσήλωση στις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ και την ανάγκη υλοποίησής τους υπογράμμισε ο ΥΠΕΞ Δημήτρης Δρούτσας, δίνοντας άμεση απάντηση στην τοποθέτηση του Τούρκου ομολόγου του Αχμέτ Νταβούτογλου αναφορικά με την Κύπρο.

Κατά τη συζήτηση των σχέσεων ΝΑΤΟ-ΕΕ στη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στο Βερολίνο, ο κ. Νταβούτογλου υποστήριξε ότι “οι Ελληνοκύπριοι δεν εκπροσωπούν το σύνολο της Κύπρου” και ότι “η Τουρκία δεν αναγνωρίζει να κάθεται επισήμως στο ίδιο τραπέζι”. Χαρακτήρισε δε “λάθος” την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Απαντώντας ο ΥΠΕΞ κ. Δρούτσας σημείωσε ότι η “το Κυπριακό δεν είναι θέμα του ΝΑΤΟ” και τόνισε ότι “η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, αυτό είναι γεγονός και πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους”. Ο κ. Δρούτσας επικαλέστηκε τη συζήτηση που διεξάγεται αυτό το διάστημα για το θέμα της Λιβύης και την ανάγκη σεβασμού των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ για να υπογραμμίσει ότι “είναι αυτονόητο το αίτημα για σεβασμό των αποφάσεων του ΣΑ σε όλα τα θέματα” και πρόσθεσε ότι είναι αυτές οι ίδιες οι αποφάσεις του ΣΑ που απαντούν σε όσα υποστήριξε ο κ. Νταβούτογλου για το ποιος εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία στο σύνολό της. Τόνισε ότι “τα επιχειρήματα του κ. Νταβούτογλου δεν γίνονται αποδεκτά” και δεν θα παρασυρθεί σε όξυνση της ρητορικής αντιπαράθεσης.

Όπως είπε ο κ. Δρούτσας, παρότρυνε την εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Κάθριν Άστον και το ΓΓ του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν να συνεχίσουν τις προσπάθειες για εποικοδομητική και στενότερη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, και άλλες χώρες που είναι ταυτόχρονα κράτη – μέλη της Ε.Ε. αντέδρασαν στην παρέμβαση του τούρκου ΥΠΕΞ.