«Ο Πούτιν είναι σαν τον Στάλιν»

Επίθεση του φυλακισμένου μεγιστάνα Μιχαήλ Χοντορκόφσκι

 

«Ο Πούτιν είναι σαν τον Στάλιν»

 

Επίθεση στον Βλάντιμιρ Πούτιν εξαπέλυσε ο πρώην δισεκατομμυριούχος και επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρίας Yukos, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι. Ο Χοντορκόφσκι που βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα της φυλακής με συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt συνέκρινε τον Πούτιν με τον Στάλνιν. «Η ρεαλπολιτίκ, που συχνά ασκείται από την πολιτική ελίτ στην Ευρώπη έχει απογοητεύσει πολλούς Ρώσους και έχει κλονίσει την πίστη στην εντιμότητα των αξιών που προωθεί η Δύση. Ο Πούτιν όπως ο Στάλιν ερμηνεύει με δικό του τρόπο

ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος» είπε ο Χοντρορκόφκι που αναφέρθηκε και στονπρόεδρο της Ρωσίας, Μεντβέντεφ: «Ο Μεντβέντεφ έχει δημοκρατικές διαθέσεις και θέλει να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις. Αλλά είναι πολύ λίγο μόνο να επιθυμείς τις μεταρρυθμίσεις – πρέπει να τους δώσεις σάρκα και οστά. Φυσικά υπάρχει καλύτερη εναλλακτική από τον ‘Πουτινισμό’, η οποία μπορεί να ερμηνευθεί ως ένας ήπιος ολοκληρωτισμός, μία οικονομική εξάρτηση από τις πηγές και μία αρχαϊκή γραφειοκρατία».

Γνωστός ως ορκισμένος εχθρός του Πούτιν, ο Χοντορκόφσκι προφυλακίστηκε το 2003 και τον περασμένο Δεκέμβριο του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης μέχρι το 2017. Πολλοί τότε χαρακτήρισαν ως πολιτικά υποκινούμενη την απόφαση του δικαστηρίου. Ο Χοντορκόφσκι μέχρι τότε ήταν στον τελευταίο χρόνο της ποινής που του είχε επιβληθεί για φοροδιαφυγή και απάτη.