- Συνέντευξη του εισηγητή του ΕΚ, Αυστριακό Σοσιαλιστή, Jörg Leichtfried
- “Πιστεύω ότι το σημερινό σύστημα ευνοεί υπερβολικά τη βιομηχανία εις βάρος της ασφάλειας των πολιτών”
Χημικά, εξαρτήματα, πυρηνικά υλικά και λογισμικό: ουσίες και προϊόντα που θεμελιώνουν την καθημερινή μας ζωή. Είναι όμως ουσίες και προϊόντα που μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως όπλα και για το λόγο αυτό οι εξαγωγές τους ελέγχονται αυστηρά από τα κράτη μέλη και την ΕΕ, με κύριο φόβο τα όπλα μαζικής καταστροφής. Για μεγαλύτερη ασφάλεια το ΕΚ συζητά την ενίσχυση των ελέγχων και ο εισηγητής, Αυστριακός ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, Jörg Leichtfried, δέχθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας.
Τι είναι τα είδη με διπλή χρήση και πώς ελέγχεται το εμπόριό τους;
Πρόκειται για είδη που μπορούν να έχουν και στρατιωτική εφαρμογή, για παράδειγμα διάφορα χημικά ή μηχανολογικά εξαρτήματα ή ακόμα προγράμματα λογισμικού.
Η ΕΕ αντιλαμβάνεται τη σημασία του ελέγχου των εξαγωγών τέτοιων τεχνολογιών και υπάρχουν ήδη μηχανισμοί ελέγχου και ανταλλαγής πληροφοριών, αλλά παρ’ όλα αυτά, εκ μέρους των Σοσιαλιστών ζητώ περισσότερα μέτρα ασφαλείας, με αυστηρότερους ελέγχους και μεγαλύτερη διαφάνεια.
Υπάρχουν κράτη μέλη που έχουν εξάγει όπλα και εξοπλισμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για βασανιστήρια σε χώρες όπως η Λιβύη ενώ λέγεται ότι πυρηνικά υλικά έχουν πωληθεί και στο Ιράν. Μήπως απαιτείται αυστηρότερος έλεγχος;
Το πρόβλημα είναι υπαρκτό αλλά είναι, δυστυχώς, γεγονός ότι πολύ συχνά είναι αδύνατον να προβλέψουμε ποια θα είναι η πραγματική χρήση των προϊόντων που εξάγουμε. Έχουμε έτσι σειρά τροπολογιών με τις οποίες προσπαθούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση. Για παράδειγμα οι εξαγωγείς τέτοιου εξοπλισμού θα είναι υποχρεωμένοι να πληροφορηθούν οι ίδιοι ποια ακριβώς θα είναι η χρήση των προϊόντων τους.
Στόχος σας είναι η διαφάνεια και ο “εκδημοκρατισμός” του συστήματος. Που χωλαίνει σήμερα;
Πιστεύω ότι το σημερινό σύστημα ευνοεί υπερβολικά τη βιομηχανία εις βάρος της ασφάλειας των πολιτών
Ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος του ΕΚ σε αυτό;
Με τη Συνθήκη της Λισαβόνας το ΕΚ έχει μεγαλύτερο ρόλο στην εμπορική πολιτική της Ένωσης και τη σχετική νομοθεσία, έτσι για παράδειγμα στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορούμε να ζητήσουμε μεγαλύτερη διαφάνεια σε τέτοια ζητήματα.