Τι μάθαμε στην ολομέλεια

Ο Μπιλ Γκέιτς στην ολομέλεια του ΕΚ

Ο Μπιλ Γκέιτς στην ολομέλεια του ΕΚ

Η μετανάστευση από τη Βόρειο Αφρική, η πυρηνική ενέργεια και οι Ρομά ήταν ορισμένα από τα κεντρικά σημεία της ολομέλειας του Απριλίου στο Στρασβούργο, την οποία σημάδεψε επίσης η επίσκεψη ενός σύγχρονου μεγιστάνα, του Μπιλ Γκέιτς της Microsoft που ήρθε για να μιλήσει για το φιλανθρωπικό του έργο και γενικότερα το ρόλο της φιλανθρωπίας ως συμπληρώματος της διεθνούς αναπτυξιακής βοήθειας.

Ο Μπιλ Γκέιτς στο ΕΚ

Ο Μπιλ Γκέιτς ήρθε στο ΕΚ και μίλησε στην επιτροπή Ανάπτυξης όχι για τη Microsoft αλλά για το εκτενές φιλανθρωπικό του έργο με το ίδρυμα που έχει δημιουργήσει. “Εκατομμύρια ζωές μπορούν να σωθούν κάθε χρόνο” με βοήθεια σε μόνο δύο τομείς, την υγεία και τη γεωργία.

Ακτή Ελεφαντοστού

Έντονα καταδίκασαν οι ευρωβουλευτές τις βιαιοπραγίες με θύματα αμάχους στην Ακτή του Ελεφαντοστού και απαίτησαν να καταβληθεί κάθε προσπάθεια και στο διεθνές επίπεδο για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπόπτων, ζητώντας να υπάρξει ειδική συνδρομή της ΕΕ στις προσπάθειες αυτές.

Νέα στρατηγική για τους Ρομά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την Τρίτη τη νέα πρόταση της για τη δημιουργία ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής στρατηγικής για τους Ρομά και το ΕΚ επέμεινε στην ανάγκη θέσπισης δεσμευτικών στόχων σε τομείς όπως η στέγαση, η παιδεία, η περίθαλψη και η απασχόληση.

Μετανάστευση

Χιλιάδες μετανάστες από τη Βόρειο Αφρική έχουν συρρεύσει τις τελευταίες εβδομάδες στην Ιταλία και το ΕΚ συζήτησε πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο ζητώντας από τα κράτη μέλη να επιδείξουν περισσότερη αμοιβαία αλληλεγγύη.

Πυρηνική ενέργεια

Οι ευρωβουλευτές συζήτησαν τους προτεινόμενους ελέγχους αντοχής στα ευρωπαϊκά πυρηνικά εργοστάσια ενώ στο Facebook, οι “φίλοι” του ΕΚ συζήτησαν το θέμα με τον πρόεδρο της επιτροπής Ενέργειας, Herbert Reul. Ωστόσο, το ψήφισμα που είχε κατατεθεί απερρίφθη.

Ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα

Το μη δεσμευτικό ψήφισμα για τη μετατροπή των ευρωπαϊκών πολιτικών σχηματισμών σε πραγματικά κόμματα που είχε καταθέσει η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ (Ν.Δ.) κ. Μαριέττα Γιαννάκου, εγκρίθηκε από την ολομέλεια ανοίγοντας το δρόμο για καλύτερη και διαφανέστερη χρηματοδότηση των κομμάτων και περισσότερα δικαιώματα πολιτικής παρέμβασης.

Ευρωπαϊκές στατιστικές για τον τουρισμό

Ο τουρισμός αποτελεί το 5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, η ΕΕ αποτελεί τον πρώτο τουριστικό προορισμό στον πλανήτη προσελκύοντας το 40% των αφίξεων τουριστών γενικώς. Όμως οι αριθμοί δεν είναι πάντα απόλυτα σωστοί ή συγκρίσιμοι και το ΕΚ ενέκρινε το νέο κανονισμό περί δημιουργίας ευρωπαϊκής βάσης στατιστικών δεδομένων για τον τομέα.

Ισλανδία και ΠΓΔΜ

Το ΕΚ ενέκρινε ψηφίσματα για τις υποψηφιότητες της Ισλανδίας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Για μεν την πρώτη επεσήμανε εκκρεμότητες όπως η υπόθεση Icesave, η φαλαινοθηρία και η αλιεία, για την δεύτερη προτείνει την άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Αλιεία

Η ολομέλεια ενέκρινε επίσης συμφωνίες με τις νήσους Κομόρες και τη Γροιλανδία καθώς και σειράς τεχνικών κειμένων για την προστασία των αλιευτικών αποθεμάτων και την οικονομική στήριξη της ευρωπαϊκής αλιείας.

Πάταξη της απάτης

Κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει έκθεση πεπραγμένων για την καταπολέμηση της απάτης στη χρήση του προϋπολογισμού της ΕΕ αλλά η ολομέλεια επέκρινε την έκθεση για το 2009 για έλλειψη λεπτομερών στοιχείων για τις διάφορες απάτες και περιπτώσεις κακοδιαχείρισης που εντοπίσθηκαν καθώς και για την πενία στοιχεία από την πλευρά των κρατών μελών. Καταλήγει δε ότι σημαντικά κονδύλια εξακολουθούν να μην έχουν διατεθεί με τον προβλεπόμενο τρόπο.

Απόφαση πλαίσιο για τη βία κατά των γυναικών

Όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να καταστήσουν το βιασμό και τη σεξουαλική βία γενικότερα ποινικά αδικήματα που επιδέχονται αυτεπάγγελτη δίωξη, είτε συμβαίνουν εντός γάμου είτε όχι.