Κίνα-Γερμανία: Θέλουν μη στρατιωτική λύση στη Λιβύη

 

Κίνα —  Υπέρ της εξεύρεσης μη στρατιωτικής λύσης στη Λιβύη τάσσονται Γερμανία και Κίνα, όπως επισημαίνεται σε κοινή ανακοίνωση του Kινέζου υπουργού Εξωτερικών Γιανγκ Λιετσί και του Γερμανού ομολόγου του Γκίντο Βέστερβέλε, ο οποίος βρίσκεται στο Πεκίνο.

Υπενθυμίζεται ότι και οι δύο χώρες απείχαν από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που ενέκρινε την επιβολή ζώνης εναέριου αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη.

Ο Γιανγκ εξέφρασε την «έντονη ανησυχία του» για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη και για το γεγονός ότι οι συγκρούσεις ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς και υποστηρικτές του Καντάφι δεν περιορίζονται.

«Κάθε μέρα βλέπουμε και ακούμε ότι περισσότεροι πολίτες σκοτώνονται και τραυματίζονται και πως η στρατιωτική βία κλιμακώνεται», επισήμανε ο κινέζος ΥΠΕΞ.

Όλες οι χώρες πρέπει να σεβαστούν «το πνεύμα της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε: «πρέπει να βρούμε μια λύση μέσω της διπλωματίας».

Ο Βέστερβέλε επανέλαβε την έκκληση για «πολιτική λύση» που θα αρχίσει με την κατάπαυση του πυρός. Ο ίδιος κάλεσε τον Καντάφι «να κάνει τα όπλα να σιγήσουν και να επιτρέψει την έναρξη πολιτικής διαδικασίας».