Ενημέρωση για τις συνέπειες για τους Ευρωπαίους, από την απόφαση της αμερικανικής Δικαιοσύνης να απαιτήσει την παράδοση από την Twitter όλων των στοιχείων όσων θεωρείται ότι σχετίζονται με την υπόθεση WikiLeaks έλαβαν κατόπιν αιτήματός τους οι ευρωβουλευτές από Συμβούλιο και Επιτροπή στις 23 Μαρτίου. Ποιά είναι τα δικαιώματα των Ευρωπαίων χρηστών του Twitter σε τέτοιες περιπτώσεις;
Τον Ιανουάριο του 2011 η Twitter δημοσιοποίησε εντολή που έλαβε από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης να παράσχει ότι προσωπικό στοιχείο έχει στη διάθεσή της για άτομα που θεωρήθηκαν ύποπτα συνέργειας με τις αποκαλύψεις του WikiLeaks. Μεταξύ αυτών ήταν τα ονόματα Ισλανδής βουλευτού και Ολλανδού “χάκερ”. Εν συνεχεία η εταιρία δέχθηκε εντολή από δικαστήριο των ΗΠΑ να παράσχει στοιχεία διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και οι ηλεκτρονικές “διευθύνσεις” (οι λεγόμενες διευθύνσεις IP που αποκαλύπτουν με απόλυτη ακρίβεια το που είναι εγκατεστημένος ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής) των “υπόπτων” που εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπερνούν σε αριθμό τις 800.000.
Κατόπιν όλων αυτών ομάδα ευρωβουλευτών ζήτησε με ερώτησή της προς το Συμβούλιο και την Επιτροπή να την ενημερώσουν κατά πόσον η απόφαση αυτή στοιχειοθετεί παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί προστασίας των δεδομένων και αν η αμερικανική απόφαση μπορεί, νομικά, να εφαρμοσθεί στην Ευρώπη.
Απαντώντας εκ μέρους της ουγγρικής προεδρίας της Ένωσης η υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Enikő Győri, δήλωσε ότι ουδεμία ένδειξη υπάρχει ότι οι ενέργειες της αμερικανικής Δικαιοσύνης παραβιάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί προστασίας του ιδιωτικού απορρήτου. Προσέθεσε ότι η διασφάλιση του απορρήτου αυτού είναι αρμοδιότητα των κρατών μελών και όχι της ΕΕ.
Ουδεμία παραβίαση της νομοθεσίας έχει διαπιστωθεί συμφώνησε η Επίτροπος Δικαιοσύνης Viviane Reding σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή “δεν έχει την παραμικρή αρμοδιότητα να κρίνει το πώς μια τρίτη χώρα εφαρμόζει το Δίκαιό της κατά τη διερεύνηση αδικημάτων, για να προσθέσει ότι και οι Ευρωπαίοι, “όταν χρησιμοποιούν το Twitter αποδέχονται την πολιτική της επιχείρησης για τα προσωπικά δεδομένα”. “Υπενθύμισε δε ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία περί προστασίας του ιδιωτικού απορρήτου δεν έχει εφαρμογή σε ποινικές υποθέσεις”.
Από την πλευρά του, ο Γερμανός ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Axel Voss, συμφώνησε ότι “είμαστε υποχρεωμένοι να σεβασθούμε το αμερικανικό Δίκαιο”, όμως παράλληλα “θα πρέπει να αναβαθμίσουν τη νομοθεσία περί προστασίας των δεδομένων και να αποσαφηνίσουν τους κανόνες για τη διαβίβαση των δεδομένων αυτών εκσυγχρονίζοντας τις σχετικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ”.
Όμως όπως το έθεσε ο Βρετανός Σοσιαλιστής Claude Moraes, “Κάθε Ευρωπαίος πολίτης που μπαίνει στο ίντερνετ μπορεί να γίνει στόχος και είναι ιδιαίτερα ειρωνικό ότι εκείνοι που ακολούθησαν την ενημέρωση για το WikiLeaks στο Twitter βρέθηκαν με εκτεθειμένα τα προσωπικά τους δεδομένα”. Η δε Ολλανδέζα Φιλελεύθερη Sophie in ‘t Veld, δήλωσε ότι η αμερικανική δικαιοσύνη έχει ήδη απαντήσει σε τέτοιου είδους προβληματισμούς με απόφαση δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία άπαξ και κάποιος κάνει χρήση του Twitter δεν μπορεί να έχει προσδοκία προστασίας των προσωπικών του δεδομένων. Αυτό, προσέθεσε σημαίνει ότι με την Twitter να υπάγεται στο αμερικανικό δίκαιο, οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν έχουν την παραμικρά προστασία”…
Πάντως αν ο Γερμανός Πράσινος Jan Philipp Albrecht ζήτησε από τις κυβερνήσεις να φορντίσουν για την προστασία των πολιτών τους, ο Ολλανδός Daniël van der Stoep, (Μη εγγεγραμμένος σε πολιτική ομάδα) τόνισε ότι η προστασία της ιδιωτικής ζωής των πολιτών δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπερισχύσει των αναγκών του πολέμου κατά της τρομοκρατίας”.