Ο πρόεδρος Buzek καλωσορίζει την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη

Στήριξη από τον πρόεδρο του ΕΚ στην επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη
Επισκέψεις του προέδρου στην Τυνησία και την Αίγυπτο
Ο πρόεδρος Buzek με τον Τυνήσιο πρωθυπουργό, Béji Caïd Essebsi, στην Τύνιδα

Ο πρόεδρος Buzek με τον Τυνήσιο πρωθυπουργό, Béji Caïd Essebsi, στην Τύνιδα

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Jerzy Buzek, πραγματοποιεί από χθες επίσημη επίσκεψη στην Τυνησία και την Αίγυπτο για επαφές με αξιωματούχους, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και φοιτητές. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του θα συζητήσει με τις ηγεσίες των δύο χωρών και του Αραβικού Συνδέσμου, το πώς μπορεί να εφαρμοσθεί στην πράξη η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που επέβαλλε το Συμβούλιο Ασφαλείας στη Λιβύη.

Σε δήλωσή του για την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, ο πρόεδρος του ΕΚ, Jerzy Buzek, εκφράζει την “ικανοποίηση και ανακούφισή του”, για “την απόφαση της διεθνούς κοινότητας να αποφασίσει, επιτέλους, να υποχρεώσει τον Καντάφι να πάψει να σφάζει τον ίδιο του το λαό”. Υπενθύμισε δε ότι το ΕΚ με ψήφισμά του της περασμένης Πέμπτης, είχε στηρίξει ρητά την επιβολή απαγόρευσης πτήσεων.

 

Σε ότι αφορά τις επισκέψεις του σε Τυνησία και Αίγυπτο, ο κ. Buzek, δήλωσε “πρώτα και κύρια είμαι εδώ για να τιμήσω το θάρρος και την αποφασιστικότητα των λαών της Τυνησίας και της Αιγύπτου. Αυτό που έγινε ήταν μια επανάσταση αξιοπρέπειας. Πέραν αυτού έρχομαι για να αφουγκρασθώ τα όνειρα των λαών αυτών και, τέλος για να προσφέρω τη στήριξη της Ευρώπης όπου μας ζητηθεί”… Σημείωσε δε ότι “η δημοκρατία ποτέ δεν επιβάλλεται απ’ έξω, όμως ο δρόμος για την πραγματική δημοκρατία είναι μακρύς”. Κατέληξε σημειώνοντας ότι “προσφέρουμε μια νέα μορφή συνεργασίας, στραμμένη στις αξίες και τους λαούς”.

 

Την Πέμπτη και την  Παρασκευή στην Τύνιδα ο πρόεδρος Buzek έχει συναντήσεις με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Beji Caid Essebsi, καθώς και με τους ηγέτες των κομμάτων και φοιτητές της σχολής νομικών και πολιτικών επιστημών του τοπικού πανεπιστημίου. Θα εκφωνήσει επίσης την εναρκτήρια ομιλία στο σεμινάριο για τη μετάβαση στη δημοκρατία που οργανώνει η Διεθνής Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Ευρωμεσογειακό Δίκτυο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

 

Πριν αναχωρήσει για το Κάιρο το Σάββατο ο πρόεδρος θα συζητήσει την ανθρωπιστική πτυχή της κρίσης στη Λιβύη με εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

Στο Κάιρο, ο πρόεδρος θα έχει συναντήσεις με της αιγυπτιακές αρχές, εκπροσώπους των κομμάτων και τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Άμρ Μουσά. Θα συναντηθεί επίσης με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, ακτιβιστές και τον “Συνασπισμό Νεολαίας για την Επανάσταση”